Σε παγκόσμιο forum για τη δημοκρατία ο Κώστας Τριαντάφυλλος - «Όχι, στον νέο-ναζισμό, όχι στη ρητορική του μίσους»
Στο Παγκόσμιο Forum για τη Δημοκρατία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, από 3 έως 5 Νοεμβρίου, με θέμα: «Μπορεί η νέα γενιά να αναζωογονήσει την Δημοκρατία; Από τη συμμετοχή στην επιρροή», συμμετείχε και μίλησε ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τριαντάφυλλος τοποθετήθηκε στο στρογγυλό τραπέζι-εργαστήριο με θέμα: «Όχι, στον νέο-ναζισμό, όχι στη ρητορική του μίσους», στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς, και της ρητορικής του μίσους. Στο ίδιο εργαστήριο μίλησε και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.
Ο Έλληνας Βουλευτής στην ομιλία του έθεσε δύο βασικά ερωτήματα-άξονες: «Γιατί;» και «Πώς;», επιχειρώντας να εντοπίσει τα αίτια και τις πιθανές λύσεις για την έξαρση του φαινομένου του νεοναζισμού.
Αναφερόμενος στις αιτίες που κάποιοι νέοι ελκύονται από το φαινόμενο και κάποιοι όχι, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είναι ζήτημα ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης, δημοκρατικών αξιών. Όταν εμφορούμαστε από αυτές τις αξίες είναι πολύ δύσκολο να στραφούμε σε αυτήν την σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας, του κόσμου μας. Αλλά, αυτό για το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι εμείς οι δημοκράτες ακτιβιστές και πολιτικοί είναι για την ανεκτικότητα».
Ως προς την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ο Κώστας Τριαντάφυλλος ανέφερε: «Ο πυρήνας του προβλήματος, όμως, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όταν μιλάμε για απογοήτευση σε σχέση με τη Δημοκρατία, έγκειται στο γεγονός ότι, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί και λειτουργίες, ακόμα και Συντάγματα των χωρών μας, ανάγονται στην εποχή του Γουτεμβέργιου, αλλά, πρέπει να ζήσουμε, να δράσουμε και να δημιουργήσουμε στην εποχή του Ζάκεμπερκ». Και συνέχισε, σε σχέση με την παρουσία των νεοναζιστικών οργανώσεων και ομάδων στο διαδίκτυο, λέγοντας: «Δυστυχώς, όλες αυτές οι ακραίες οργανώσεις "τρέχουν" μετ ην ταχύτητα του διαδικτύου, δηλητηριάζοντας ταχύτατα την κοινωνία με τον ιό του μίσους και διασπείροντας αυτόν τον ιό παντού.
Οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει το laptop ή το smartphone του στο σπίτι, τη δουλειά του ή στον δρόμο και να διασπείρει ή να γίνει αποδέκτης θεωριών συνωμοσίας ή μίσους και ψευδών δεδομένων. Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται από τις ακραίες οργανώσεις, πολύ περισσότερο από ότι από άλλες ομάδες ή ακόμα και από τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, πρότεινε ειδικές καμπάνιες και υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε φαντασία, δημιουργικότητα και να μετατρέπουμε τις συλλογικές ή ατομικές μας ιδέες και προτάσεις σε πρωτοβουλίες και καμπάνιες. Αυτό είναι καλό για τη Δημοκρατία και ακόμα καλύτερο για την κοινωνία μας. Αν πάμε κόντρα στο ρεύμα, που, δυστυχώς, σε πολλές χώρες είναι ο λόγος του μίσους, είναι η δυσπιστία των νέων στη Δημοκρατία, είναι η ανοχή στην σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας, τότε, ίσως, μια μέρα να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!».
Τέλος, ο Κώστας Τριαντάφυλλος απάντησε σε ερωτήσεις και σχόλια από τους συμμετέχοντες, που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι από διάφορες χώρες του κόσμου: «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Δημοκρατία έχει όρια. Όταν αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ουσία μιλάμε για την αξιοπρέπεια του καθενός και άρα, σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας του λόγου και της ρητορικής του μίσους, το κρίσιμο ζήτημα είναι η ίδια η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου».
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1115 εμφανίσεις