Μετριάζονται οι εκτιμήσεις για τη ζημιά στα μαστιχόδεντρα
Μικρότερη μοιάζει να είναι η ζημιά στην μαστιχοκαλλιέργεια από αυτήν που φάνηκε στην αρχή.
Οι αρχικές εκτιμήσεις που ανέβαζαν την απώλεια στο 30+ % , υποχωρούν και μετά την συγκέντρωση των δηλώσεων των προέδρων στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς “προσγειώνονται” στο 20% ίσως και λίγο παραπάνω.
“Η απώλεια στη παραγωγή θα φτάσει τους 20-25 τόνους σε ένα σύνολο παραγωγής των 153 τόνων ετησίως' δήλωσε στο “Κ” ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Ευθύμης Μονίαρος.
“Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των παραγωγών που γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα τις περιοχές αλλά και του ΕΛΓΑ υπολογίζουμε 'ότι ο αριθμός των καλλιεργούμενων δέντρων που επλήγησαν από τη φωτιά θα κυμανθεί στα 200 έως 250.000 όταν όλα τα καλλιεργούμενα δέντρα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια...” σημείωσε, υπολογίζοντας, με βάση αυτό τον αριθμό και τη μέση απόδοση του δέντρου, την απώλεια στην παραγωγή.
Το μεγάλο ζητούμενο στη παρούσα φάση για την ΕΜΧ βέβαια παραμένει το θέμα των αποζημιώσεων. “Στόχος μας είναι να αποζημιωθούν όλοι και όταν λέμε “όλοι” εννοούμε τους πάντες. “Όπως εξήγησε το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την αποζημίωση όλων μέσω των ΠΣΕΑ. “Στόχος μας είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν από τον ΕΛΓΑ στον οποίο πάντως δεν προβλέπονται αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιάς για ευνόητους λόγους. Εμείς όμως ζητούμε να εφαρμοστεί το πνεύμα του νόμου και όχι το γράμμα αφού η συγκεκριμένη φωτιά στα μαστοχόδεντρα προήλθε από επέκταση άλλης και δεν ξεκίνησε από εκεί.
Αναφερόμενος και στο ζήτημα των αποκαταστάσεων των καλλιεργειών λόγο έκανε για την αναζήτηση ενός επιστημονικού φορέα που θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο σχεδιασμό.
“Πάντως το σημαντικό στη παρούσα φάση για τους αγρότες είναι να παραμείνουν τα δέντρα ως έχουν μέχρι και την άνοιξη ώστε να δούμε ποια από αυτά θα πετάξουν βλαστούς. Γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο σε πολλά από αυτά. Πάντως και για την αντικατάσταση των καμένων θα υπάρχει μέριμνα ώστε να μην μπουν ποικιλίες ξένες στο νησί μας και έτσι να μην κιντυνεύσουμε από εισαγωγή ασθενειών.”
Τελειώνοντας ο κ Μονίαρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσο μπορεί να επηρεάσει η καταστροφή την τιμή του προϊόντος για παραγωγούς και καταναλωτές εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα επηρεαστεί προς καμία κατεύθυνση. Παράλληλα πάντως αναφερόμενος σε μκροπαραγωγούς και κυρίως συνταξιούχους του ΟΓΑ που στήριζαν την διαβίωση τους στο εισόδημα από την καλλιέργεια μαστίχας και τώρα το έχασαν σημείωσε και το εξής σημαντικό.
“Υπάρχει η δυνατότητα η ΕΜΧ να κοιτάξει ξεχωριστά κάποιες περιπτώσεις που θα υποδειχθούν από τα πρωτοβάθμια όργανα αλλά δεν θα είναι απεριόριστος ο αριθμός αυτών. Ίσως πέντε -δέκα περιπτώσεις ανά συνεταιρισμό αναλόγως και τον αριθμό των μελών του να ικανοποιηθούν..”
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο της πρόωρης εξόφλησης στο σύνολο των παραγωγών αφού όπως είπε «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 10805 εμφανίσεις
Σχόλια
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΙΑ
Υπάρχουν τα κατάλληλα
Αυτο που λειπει τωρα
an den thelete na
Πραγματικά στενοχωριέμαι καί
Πραγματικά κι εγώ λυπάμαι που