Εξερευνώντας τις ομορφιές της Χίου με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
>> Του ΣΔΕ Χίου
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψής του, οργάνωσε και πραγματοποίησε οδοιπορικό στα χωριά της Βόρειας Χίου. Το σχολείο μας και οι εκπαιδευόμενοί του είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και προσανατολισμένοι σε θέματα τοπικής ιστορίας, παραδοσιακού πολιτισμού και κουλτούρας. Έχοντας επισκεφτεί και γνωρίσει σε προηγούμενες εκδρομές μας σημαντικά μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μυτιλήνη) νοιώσαμε την ανάγκη, αυτή τη φορά, να στραφούμε στον δικό μας τόπο και στις μοναδικές ομορφιές που κρύβει ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι της Χίου, τα Βορειόχωρα.
Ανηφορίζοντας στους δρόμους της Αμανής εκπληκτικές δημιουργίες της φύσης αλλά και των ανθρώπων αυτής της γης ξεδιπλώνονταν μπροστά στα μάτια μας. Χωριά πνιγμένα στο πράσινο, φιδίσιοι δρόμοι με τόξα από δέντρα που έγερναν τα φορτωμένα από καρπούς κλαδιά τους, και θάλασσες που απλώνονταν λαμπυρίζοντας κάτω από το δυνατό φως του χιώτικου ήλιου, συνέθεταν ένα μοναδικό τοπίο ανεπιτήδευτης ομορφιάς και γαλήνης.
Πρώτος σταθμός μας η Κέραμος. Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές της Αμανής, μέσα σε πυκνή βλάστηση, η Κέραμος είναι συνυφασμένη στη συνείδηση των Χιωτών με τα περίφημα ορυχεία του αντιμονίου. Εκεί συναντήσαμε το κύριο Τσιαδή Δημήτρη, ο οποίος μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στη μεταλλευτική ιστορία του τόπου του με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και ευαισθησία. Μάθαμε από αυτόν για τη μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής τους προηγούμενους αιώνες μέσα από την δραστηριότητα των μεταλλείων. Είδαμε κάποιες από τις περίφημες στοές των ορυχείων αλλά συνειδητοποιήσαμε και την ανθρωποθυσία που συντελέστηκε σε εκείνον τον τόπο, αφού οι περισσότεροι από τους μεταλλωρύχους πλήρωσαν με τη ζωή τους τις συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η εξόρυξη και εισπνοή των παραγώγων του αντιμονίου. Ο κύριος Τσιαδής με το μεράκι του αλλά και τις πολλές γνώσεις για τον τόπο του, μας μετέδωσε τόσο την αγάπη του όσο και την ανησυχία του για το μέλλον της Κεράμου που δυστυχώς έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους και αντιμετωπίζει και την απαξίωση εκ μέρους της Πολιτείας. Τον ευχαριστούμε λοιπόν εκ βαθέων για όλα όσα έκανε και για την προθυμία του να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες του.
Λίγα χιλιόμετρα μετά, στον Εγρηγόρο, συναντήσαμε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου της εταιρείας «ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ». Όλοι, λίγο ως πολύ, γνωρίζουμε τον περίφημο αριούσιο οίνο της αρχαιότητας, το φημισμένο χιώτικο κρασί που ταξίδευε σε όλους τους τόπους και πουλιόταν πανάκριβα στους πλούσιους Έλληνες και Λατίνους.
Σήμερα, άνθρωποι με όρεξη και αγάπη για τον τόπο τους και τα προϊόντα του, αναβιώνουν τη συστηματική αμπελοκαλλιέργεια στη βορειοδυτική Χίο και παράγουν εξαιρετικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες.
Ο κύριος Δημήτρης Κεφάλας, ένας από τους εμψυχωτές αυτής της προσπάθειας, μας καλωσόρισε στους προσεγμένους χώρους του οινοποιείου, απάντησε στις πολλές μας απορίες, μας εξήγησε πώς παράγονται και συσκευάζονται τα διαφορετικά είδη κρασιού ενώ τέλος μας μετέφερε και στο υπόγειο παλαίωσης του κρασιού, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να συνειδητοποιήσουμε τον ακριβή τρόπο παραγωγής του. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μία μοναδική εμπειρία για μας. Πέρα από τις γνώσεις που μας χάρισε, μας έδωσε και την ευκαιρία να δούμε έμπρακτα ότι σε μία εποχή κρίσης και δυσπραγίας, υπάρχουν άνθρωποι δυναμικοί με μεράκι, οι οποίοι συνδυάζοντας την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία, καταφέρνουν να δημιουργήσουν, να παράγουν, να δίνουν δουλειά αλλά και να προστατεύουν τον τόπο τους και την ιδιαιτερότητά του. Ο κύριος Κεφάλας είναι ένας από αυτούς και τον ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έκανε για μας.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κουρουνίων άνοιξε τις πόρτες του και μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα έργα του βυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Παναγιωτάκη, ο οποίος εγκαταστάθηκε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Χίο. Επιπλέον, τα ιερά σκεύη, τα εκκλησιαστικά βιβλία καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, αποτυπώνουν αφ’ ενός μία ολοκληρωμένη εικόνα της θρησκευτικής ζωής της κοινότητας του γραφικού χωριού των Κουρουνίων, και αφ’ ετέρου την ανάγκη της νεώτερης γενιάς να συντηρήσει και να προβάλει τη μνήμη και την ευλάβεια των παλαιοτέρων.
Το Άγιο Γάλας, χτισμένο σε επιβλητική τοποθεσία της Αμανής, μας περίμενε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά για να μας αποκαλύψει τις υπόγειες διαδρομές του μέσα στο ομώνυμο σύμπλεγμα των σπηλαίων του. Με οδηγό μας τον κύριο Νίκο Γεωργούλη ξεναγηθήκαμε στο εσωτερικό του σπηλαίου μένοντας έκπληκτοι από τις εξαιρετικές γλυπτικές ικανότητες της φύσης αλλά και από τους μύθους που δημιούργησαν οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη των σχηματισμών αυτών. Ο κύριος Γεωργούλης με απλό αλλά και γλαφυρό τρόπο μας μύησε στα μυστικά της δημιουργίας του σπηλαίου αλλά και τις λαϊκές παραδόσεις που συνδέονται με αυτό. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί μας πρόσφερε τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουμε αλλά και να χαρούμε την περιήγησή μας αυτή.
Ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό μας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη Βολισσό, τη μικρή γραφική πολιτεία με το βυζαντινό της κάστρο στην κορυφή, που αποπνέει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Εκεί φιλοξενηθήκαμε σε ευχάριστα, εξοπλισμένα δωμάτια που δεν υπολείπονται σε ανέσεις και λειτουργικότητα και τις πιο σύγχρονες τουριστικές μονάδες.
Ο δρόμος της επιστροφής μας έφερε στη Σιδηρούντα, ένα όμορφο, αναπαλαιωμένο χωριό με φιλόξενους κατοίκους και εκπληκτική θέα στις θαλασσινές γειτονιές του Αιγαίου. Συνεχίζοντας την κάθοδό μας προς τη νότια Χίο, εικόνες που σφίγγουν την καρδιά γέμισαν τα μάτια μας. Η πύρινη λαίλαπα του προηγούμενου καλοκαιριού έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στο πέρασμά της. Η ομορφιά των νοτιόχωρων όμως γρήγορα σε αποκαθιστά και σε παρηγορεί. Μεστά, Ολύμποι, Πυργί. Η επίσκεψη στο σπήλαιο των Ολύμπων γίνεται και πάλι η αφορμή να υποκλιθούμε με ταπεινότητα μπροστά στα περίτεχνα θαύματα της φύσης. Ο κύριος Κώστας Μάγκος ανέλαβε με προθυμία να μας καθοδηγήσει και να μας ξεναγήσει στην ιστορία του αξιοθαύμαστου αυτού σπηλαίου. Τον ευχαριστούμε θερμά ακόμα μια φορά.
Ομοίως, θα αποτελούσε παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κύριο Μικέ Γιαννάρα για την έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράστασή του.
Το ταξίδι μας σε γωνιές και μέρη του νησιού μας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στον πολύ κόσμο μας πρόσφερε γνώσεις, εξαιρετικές εικόνες και συναπαντήματα με αξιόλογους ανθρώπους που αγαπούν τούτο τον τόπο και τον φροντίζουν με μεράκι και πολύ αφοσίωση. Εμείς δεν έχουμε παρά να σας συστήσουμε να επισκεφτείτε τη Βόρεια Χίο. Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε την εμπειρία αυτή τόσο όσο και οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2811 εμφανίσεις