Αποθέωση του κρατικού παραλογισμού: Εντολή να “ξεπατωθεί” το Πάρκο στο Γούβι Βροντάδου
>> Κοινή Επιστολή πρώην Δημάρχων Μ.Μεννή και Α.Ζαννίκου
Η αδέκαστη ιστορία, στις δέλτους της, συνήθως, καταγράφει έργα χρήσιμα και ωραία καθώς και τους δημιουργούς τους.
΄Οχι σπάνια όμως, στα “τεφτέρια” της, καταχωρεί και, μικρές ή μεγάλες, καταστροφές, τα ονόματα όσων τις προκάλεσαν καθώς και τις “δικαιολογίες” που αυτοί επικαλέσθηκαν για τα ανοσιουργήματά τους. Ιδού δύο (ακραία) παραδείγματα.
- Ο Αυτοκράτορας Νέρωνας, για να νοιώσει ικανοποίηση και χαρά, έκαψε το 64 μ.Χ. τη Ρώμη, ρίχνοντας όμως την ευθύνη στους Χριστιανούς.
- Σήμερα, οι διαβόητοι Τσιχαντιστές, με βαρβαρότητα πρωτοφανή θανατώνουν ανθρώπους και ταυτόχρονα καταστρέφουν με μανία πανάρχαια Μνημεία επικαλούμενοι την “πίστη” τους !!
Ειλικρινά, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τί ακριβώς ωθεί σήμερα, Υπηρεσιακούς παράγοντες και Κρατικούς αξιωματούχους, ώστε να αποφασίζουν την καταστροφή έργων στην παραλιακή ζώνη του Βροντάδου πιθανά για λόγους καθαρά τυπικούς και γραφειοκρατικούς.
Ως πρώην Δήμαρχοι, επί των ημερών των οποίων εκτελέσθηκαν τα εν λόγω έργα, θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίσουμε και να κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Η Ελληνική Πολιτεία, μετά από σχετικό αίτημα του πρώην Δήμου Βροντάδου (πρώτη Δημαρχιακή θητεία Μενή), δια του υπ΄αριθμ.544/1984 Προεδρικού Διατάγματος ενέκρινε τη διενέργεια προσχώσεων και, επ' αυτών, έργων, σε τρία σημεία της παραλιακής ζώνης Βροντάδου και συγκεκριμένα:
α) Στους Τρεις Μύλους, β)΄Εμπροσθεν του Δημαρχείου και γ) στο Γούβι ή Πετροκάραβο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι προσχώσεις έγιναν και, επ' αυτών, εκτελέσθηκαν τα προβλεπόμενα έργα με Κρατικές (και άλλες) χρηματοδοτήσεις και Δημοτικούς πόρους, πάντα με θεωρήσεις των σχετικών μελετών, νόμιμη επίβλεψη και κυρίως με εγκρίσεις των αποφάσεων (Δημοτικών Συμβουλίων και Δημαρχιακών Επιτροπών) από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες.
΄Ετσι προέκυψαν, με χρονολογική σειρά εκτέλεσης:
α) Η πλατεία “Αφανή Ναύτη” με το επ' αυτής αναψυκτήριο και τον γειτονικό χώρο στάθμευσης με τους φοίνικες.
β) Το πάρκο αναψυχής, εκδηλώσεων και περιπάτου στο Γούβι (Πετροκάραβο) με χώρους στάθμευσης και τον λιμενίσκο στο κέντρο του πάρκου και
γ) ΄Ενα αλιευτικό καταφύγιο στους Τρεις Μύλους (έργο που εκτέλεσε η τότε Νομαρχία και βελτίωσαν ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο).
Τονίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης, βελτίωσης και συντήρησης των εν λόγω έργων, ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ (Κεντρική, Περιφ/κή, Τοπική), δεν έφερε αντίρρηση ή πρόσκομα, καμία δεν εντόπισε υπέρβαση ή παρανομία ούτε και μας έκανε τότε σχετική υπόδειξη ή παρατήρηση.
Αντίθετα ΟΛΟΙ έκριναν και κρίνουν τα, ως άνω, έργα, ως πολύ ωραία, λειτουργικά, χρήσιμα, και,άρα, κοινωνικά, ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΑ, μιάς και κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες.
Επί είκοσι, έως τριάντα χρόνια, ντόπιοι και παραθεριστές, Βρονταδούσοι και μη, τα χαίρονται και τα απολαμβάνουν όπως και τα τμήματα παραλίας που, χάρη σ' αυτά, δημιουργήθηκαν ενώ, παλαιά, δεν υπήρχαν.
Χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το τί ακριβώς προηγήθηκε (ίσως και να μην ενδιαφέρει), εκείνο που τώρα πληροφορούμεθα είναι ότι, με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (έδρα στον Πειραιά), καλείται ο Δήμος Χίου (ως συνεχιστής των πρώην Δήμων Ομήρούπολης και Βροντάδου) να “ξηλώσει” άμεσα και με δική του δαπάνη το έργο ή μέρος του έργου στο Γούβι, διαφορετικά απειλείται ότι, αυτό θα γίνει μέσω ιδιώτη εργολάβου που θα εγκαταστήσει η, ως άνω, Κρατική Αρχή, με τα σχετικά έξοδα να καταλογίζονται εις βάρος του Δήμου Χίου!!
Παραβλέποντας τον απόλυτο παραλογισμό της όλης υπόθεσης και δεχόμενοι ότι, πιθανά, με καθαρά τυπικούς γραφειοκρατικούς όρους, υπάρχει κάποιο θέμα προς τακτοποίηση, θέτουμε δημόσια το ερώτημα:
-Νομιμοποιείται το Κράτος (που κι αυτό έχει συνέχεια), να ζητά σήμερα αυτό που, ως όφειλε, δεν έπραξε στο παρελθόν;
-Έχει πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, εν μέσω κρίσης, να υποβάλλει το Δήμο Χίου σε μια τεράστια δαπάνη για το “ξήλωμα” έργου κοινωφελούς-κοινόχρηστου που λειτουργεί ομαλά επί είκοσι και πλέον χρόνια με πλήρη κοινωνική αποδοχή;
-΄Εχει ηθική βάση η συγκεκριμένη αξίωση του Κράτους, (έναντι του Δήμου), όταν, το ίδιο το Κράτος, με συνεχείς παρατάσεις δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιώτη να νομιμοποιήσει αυθαίρετες κατασκευές ενώ, στο Δήμο Χίου επιβάλει τον ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ αντί να του δώσει (όπως βέβαια σε κάθε Δήμο) εύλογο χρόνο για τακτοποίηση κάθε, τυχόν, παλαιάς εκκρεμότητας;
Ελπίζουμε ότι, στο τέλος θα επικρατήσει η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ και έτσι, θα κατανικηθεί και σ' αυτήν την περίπτωση, η γνωστή “γραφειοκρατική τυπολατρία” η οποία κατατρώει, επί χρόνια, τα “σωθικά” τόσο του Δημοσίου όσο και των πολιτών τούτης της Πατρίδας.
Υ.Γ. Φίλε Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, κάνε κάτι. Είναι προκλητικά τραγικό, ένα Κράτος με τα προβλήματα του δικού μας, με τους Δήμους να φυτοζωούν έχοντας φορτωθεί και την κοινωνική μέριμνα (ο δικός μας επιπλέον και το προσφυγικό), με τους πολίτες σε απόγνωση, είναι (τονίζουμε) τραγικό, να βρίσκονται σήμερα Κρατικοί αξιωματούχοι και Δημόσιοι λειτουργοί που ζητούν από το Δήμο μας να ξοδέψει χρήμα (που δεν έχει), όχι για χρήσιμα έργα ή για πρόσθετη βοήθεια σε ανήμπορους, αλλά για να καταστρέψει κοινωφελή έργα δεκαετιών!
Επί τέλους ΕΛΕΟΣ.......
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 3267 εμφανίσεις