Ανάσα ζωής το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
>> Γράφει η Ευαγγελία Μανιτσούδη
Τα μέτρα των Μνημονίων που υλοποιούσε η προηγούμενη Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν πλήξει εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Έπληξαν με σφοδρότητα τις οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Έπληξαν, όμως, και τα νέα ζευγάρια αποτρέποντάς τα, λόγω οικονομικής αδυναμίας, από το να αποκτήσουν παιδιά . Τέλος εξώθησαν πολλούς, ακόμα και εκείνους που έχουν παιδιά, να μεταναστεύσουν εξαιτίας της ανεργίας ή της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους, έπληξαν τους πιο μορφωμένους νέους και νέες που αφού σπούδασαν και εξειδικεύτηκαν αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.
Πιο συγκεκριμένα
Δημιουργήθηκε οξύ δημογραφικό μας πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς και το οποίο πήρε νέες διαστάσεις εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων των Μνημονίων.
Παρατηρούμαι :
* Μείωση των γεννήσεων κατά περίπου 10%.
* Αύξηση των θανάτων, η οποία, εκτός από τη γήρανση του πληθυσμού, οφείλεται, δυστυχώς και στην αύξηση των αυτοκτονιών κυρίως για οικονομικούς λόγους. Είναι, όμως, πιθανό ένα μέρος της αύξησης αυτής να οφείλεται και σε επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού τόσο εξαιτίας στερήσεων όσο και αδυναμίας κάλυψης των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι
v Για πρώτη φορά μετά τη γερμανική Κατοχή σημειώνεται μείωση του πληθυσμού της χώρας και μάλιστα εξαιτίας τόσο της υπεροχής των θανάτων έναντι των γεννήσεων όσο και της καθαρής εκροής πληθυσμού.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
. Ο Σύριζα στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στην ΔΕΘ είχε θέσει ως πρώτο πυλώνα την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης ,Θέτοντας την ως απόλυτη προτεραιότητα όταν θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Ο Σύριζα συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις του και στην Αναγκαιότητα στήριξης των πιο ευπαθών πολιτών και νοικοκυριών ευρισκόμενος σήμερα στην διακυβέρνηση της χώρας κατέθεσε το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας».
Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά(περίπου). Στο ίδιο νομοσχέδιο εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο.
Η οικονομική βοήθεια προς τα φτωχά νοικοκυριά για να έχουν ρεύμα, τροφή και στέγη μπορεί να είναι μικρή αφού τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, δίνει όμως σε χιλιάδες συνανθρώπους μας μια ανάσα ζωής. Γιατί το να έχει κάποιος σήμερα ρεύμα, τροφή και στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για να υλοποιείται και να μην μένει κενό γράμμα.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών
Επειδή η πολιτική, εκτός των άλλων, είναι και η διαχείριση συμβόλων, η κυβέρνηση, επιλέγοντας το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης ως πρώτο στην εφαρμογή του προγράμματός της, δείχνει την αλληλεγγύη της στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που την έχουν απόλυτη ανάγκη.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1340 εμφανίσεις