Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής – Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής ο Κ. Τριαντάφυλλος
>> Αναδημοσίευση από το protothema.gr
Υπό την σκιά της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και της απουσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των τεσσάρων υπυργών που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου.
Εκτός όμως από τον πρωθυπουργό, από την ορκωμοσία απουσίαζαν και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο υπουργός Ανάπτυξης και υποδομών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες και συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απόντες ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στις Βρυξέλλες.
Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέβηκε στα έδρανα για τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας δε φίλησε το σταυρό, έσκυψε απλώς το κεφάλι, ενώ η γενική γραμματέας της Αλέκας Παπαρήγας χαιρέτισε δια χειραψίας τον Αρχιεπίσκοπο.
Καθήκοντα προέδρου στην ορκωμοσία ανέλαβε ο πρώτος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιάννης Τραγάκης.
Αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου του κοινοβουλίου, με την ΝΔ να έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παρά ταύτα άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει το 3ήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς που ήθελαν την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας το ερχόμενο Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα ορίζει ότι η έναρξη των προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι το σχετικό χρονικό όριο λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 5.7.2012.
Συσχετισμοί και ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής
Σημαντικές ανατροπές στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς προκάλεσε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. σημειώθηκαν και στις εκλογές της 6ης Μαϊου αλλά δεν «αποτυπώθηκαν» επαρκώς στο κοινοβούλιο λόγω των νέων εκλογών) με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.
Πέραν αυτών, ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα το προεδρείο της Βουλής το προηγούμενο 24ωρο ήταν η χωροταξία της Ολομέλειας καθώς ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έριζαν για το ποιος θα καθίσει στα μπροστινά αριστερά έδρανα . Τελικά εως σήμερα το πρωί τα τρία επιτελεία δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βύρων Πολύδωρας να εκδώσει διάταγμα που καθορίζει ότι τα κόμματα θα λάβουν τις θέσεις που είχαν λάβει κατά την προηγούμενη ορκωμοσία. Η «λύση Πολύδωρα» είναι προσωρινή, θα ισχύσει και αύριο κατά την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής και στην συνέχεια τα κόμματα θα κληθούν εκ νέου να συμφωνήσουν.
Επιπροσθέτως, προσωρινοί γραμματείς του Προεδρείου της Βουλής ορίστηκαν οι τέσσερις νεότεροι βουλευτές: Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ),Ειρήνη Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Τσαμπίκα Μίκα – Ιατρίδη (Ανεξάρτητοι Ελληνες).
Επιπλέον, στα στιγμιότυπα της ημέρας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το «ατύχημα» της κυρίας Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του προέδρου της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου, της οποίας έσπασε το τακούνι κατά την είσοδό στο κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στη Βουλή παρέα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Κώστα Κωνσταντόπουλο ενώ οι περισσότεροι του έδιναν συγχαρητήρια για την γέννηση του γιου του.
Τέλος να σημειωθεί ότι αργοπορημένοι και εν μέσω του τελετουργικού της ορκωμοσίας εμφανίστηκαν οι κ.κ. Πέτρος Τατσόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γρηγόρης Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ) και Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ).
Νέος Πρόεδρος ο Ε. Μεϊμαράκης
Πάντως, η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι δεδομένες σκληρές συγκρούσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να οδήγησαν τον κ. Σαμαρά στην απόφαση να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επιπροσθέτως, για τις θέσεις του 1ου και 2ου αντιπροέδρου θα προταθούν πιθανότατα οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Θανάσης Νάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον 4ου αντιπρόεδρο της Βουλής θα προταθεί ο κ. Τάσος Κουράκης, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και η «Χρυσή Αυγή» πιθανότατα τον κ. Χρήστο Παππά ή την κυρία Ελένη Ζαρούλια.
Όμως, η απόφαση της Συγγρού να προτείνει τον κ. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται από πολλούς – και εντός της ΝΔ - ως «άκομψο» άδειασμα στον νυν πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα. Την συγκεκριμένη δυσφορία μάλιστα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να δώσει «γραμμή» προκειμένου να παραμείνει στην θέση του ο κ. Πολύδωρας, την οποία εκτός των βουλευτών του κ. Καμμένου θα την ακολουθήσουν και αυτοί της «Χρυσής Αυγής» και ενδεχομένως ορισμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη υπέρ Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου έχει αντιταχθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και έχει ήδη «αποσπάσει» την υποστήριξη του κ. Πολύδωρα για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση και οι βουλευτές συμμετέχουν στην μυστική ψηφοφορία ακολουθώντας συνήθως την «γραμμή» που δίνει το κόμμα. Πρόεδρος κηρύσσεται αυτός που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Πάντως, με δεδομένη την επίσημη υποστήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει τις 151 απαραίτητες ψήφους, το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση θα προκύψει από μια οριακή ψήφισή του.
Προγραμματικές από Δευτέρα… και βλέπουμε
Πέραν αυτών, ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αν και έχουν συμπληρωθεί 10 ημέρες από τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κ. Αντώνη Σαμαρά και στις αυστηρές συστάσεις των ιατρών να παραμείνει μακριά από κάθε επίπονη διαδικασία για διάστημα ορισμένων ημερών. Όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα η έναρξη των Προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15θημέρου από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αδυνατεί και τότε να σταθεί στο βήμα επί τουλάχιστον 45 λεπτά για να διαβάσει την ομιλία του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια ολιγόλεπτη πολιτική τοποθέτηση και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές των υπουργών.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1358 εμφανίσεις