«Που πηγαίνουν τα χρήματα που εισπράττουν οι Δήμοι για Δασοπροστασία;»
Για ευθύνες του Δήμου Χίου «ο οποίος, παρότι από το 1997 παίρνει χρηματοδότηση για δασοπροστασία, ασκεί μηδαμινή διαχείριση στα δάση που αποτελούν χώρο ευθύνης του», κάνει λόγο ο Οικολογικός Άνεμος Β. Αιγαίου.
Επιπρόσθετα ζητά δημόσιο απολογισμό για το σύνολο των χρημάτων που έχει λάβει ο Δήμος για δασοπροστασία και πως συγκεκριμένα τα έχει χρησιμοποιήσει. «Το ζήτημα όπως καταλαβαίνουμε αφορά σε όλους τους δήμους των νησιών μας και είναι απαραίτητο να υπάρχει λογοδοσία για την αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονται για την προστασία των νησιών μας από τις φωτιές», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Οικολόγοι.
Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Χίου, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο του Οικολογικού Ανέμου Μιχάλης Μπάκα και τον Ηλία Γιαννίρη, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στον Δασάρχη Χίου Κώστα Μπέλλα, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής:
- Οι τραγικές συνέπειες της φωτιάς αφορούν την καταστροφή 137.000 στρεμμάτων καμένων εδαφών που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής επιφάνειας του νησιού αλλά στο 60% της δασικής του έκτασης.
- Όπου δεν υπάρχει παράνομη βόσκηση η πορεία της φυσικής αναγέννησης κινείται ικανοποιητικά.
- Υπάρχουν αρκετές περιοχές χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης λόγω εδαφολογικών συνθηκών (πχ βραχώδη εδάφη) που μοιραία οδηγούν σε ερημοποίηση.
- Πολύ μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, συστηματικά όμως, προβαίνει σε παράνομη βόσκηση στα καμένα και συνεχίζει παρά τις μηνύσεις και τις καταγγελίες.
- Αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στην περιοχή της Νέας Μονής, που ανήκει στο χώρο ευθύνης του δασαρχείου, και καθόλου στις καμένες εκτάσεις που ανήκουν στο χώρο ευθύνης του Δήμου.
- Δεν έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός διαχειριστικού σχεδίου που να ορίζει τις χρήσεις γης, τα απαραίτητα έργα αναδασώσεων, την φέρουσα ικανότητα κτηνοτροφικής χρήσης στο νησί κ.α.
- Η υπηρεσία του Δασαρχείου είναι υποστελεχωμένη (1 δασολόγος, 1 δασοπόνος).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή (1) και έχουμε επανέλθει κατά καιρούς με συγκεκριμένες προτάσεις (2)».
Τι ζητούν :
α. Να αποζημιωθούν όλοι οι δικαιούχοι χωρίς αποκλεισμούς.
β. Να χρηματοδοτηθεί και να εκπονηθεί, έστω και τώρα, ένα διαχειριστικό σχέδιο με στόχο την αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 με 7 χρόνια (όπως είχαμε ζητήσει με υπόμνημα τον Σεπτέμβριο του 2012), ένα αίτημα που στηρίζει και το Δασαρχείο Χίου.
γ. Να γίνει απαγόρευση κυνηγιού στην καμένη έκταση των 258.031 στρεμμάτων, σε πρώτη φάση και να ανοίξει η συζήτηση για την αρχική θέση που διατυπώθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους από τις 26-9-2012 για απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νησί της Χίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανάκαμψης της πανίδας μετά τη δοκιμασία με τις φωτιές.
Ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Το ζήτημα της αποκατάστασης της Χίου από την καταστροφική φωτιά του 2012 δεν έχει λήξει. Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική ζωή της Χίου είναι τεράστιες και απαιτείται ενεργοποίηση όλων μας. Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητήσαμε από την περιφερειακή αρχή να προγραμματιστεί το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές ώστε να μην γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, συνέδριο για την αξιολόγηση των ενεργειών μετά τη φωτιά της Χίου. Να δούμε τα κενά , τα λάθη και να προγραμματίσουμε τις μελλοντικές ενέργειες. Ελπίζουμε ότι η πρόταση μας να γίνει δεκτή και ως Οικολογικός Άνεμος θα είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε δημιουργικά»
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1158 εμφανίσεις