"Πάρτε μέτρα για την προστασία των δασών. Δεν είναι λύση μόνο οι εθελοντές"
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου προτείνει να τεθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ως επείγον, το θέμα της πυροπροστασίας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Επειδή πλησιάζουμε σιγά σιγά στην επικίνδυνη για πυρκαγιές περίοδο και λόγω των μέχρι τώρα βροχοπτώσεων, τα χόρτα στις άκρες των δρόμων-ειδικά στις αγροτικές περιοχές, υπερβαίνουν το ένα μέτρο και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς. Όσο περνάν οι μέρες η κατάσταση θα γίνεται πιο εκρηκτική και πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για την πρόληψη και πυροπροστασία .
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Τα δάση μας είναι ζωή, είναι η κληρονομιά μας και αποτελούν πόλους ανάπτυξης της περιοχής μας – είναι λοιπόν ευθύνη όλων να μην επαναπαυόμαστε αναφορικά με την προστασία και διατήρησή τους.
Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων υποβάθμισε τη Δασική Υπηρεσία σε βάρος της ολοκληρωμένης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Έγιναν αντιλαϊκές, αντιδραστικές, αντιδασικές αλλαγές στη νομοθεσία σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων για το κέρδος του επιχειρηματία και βεβαίως έχει ενταθεί και η εμπορευματοποίηση των δασών, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση στην πρόληψη και στην πυρόσβεση.
Επαναφέρουμε λοιπόν το ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων δασοπροστασίας στο Δήμο Χίου, ζήτημα πρόκληση και για τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει να ορκίζεται στο μονόδρομο της ΕΕ, των θεσμών, και των κερδών τους.
Δεν μπορεί η εναπόθεση της ευθύνης της πυροπροστασίας να αφορά μόνο στην αποδεκατισμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία του δήμου μας και στους εθελοντές πυροσβέστες. .
Αλήθεια πώς θα γίνει η καταστολή τυχόν πυρκαγιών με ασυντήρητα οχήματα, ασυντήρητες δεξαμενές, ακαθάριστες αντιπυρικές ζώνες, χωρίς διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών;
Οι κρατικές δαπάνες στο Πυροσβεστικό σώμα κάθε χρόνο μειώνονται. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και σε υποδομές και σε εγκαταστάσεις και σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Βεβαίως, εκτός απ’ όλα αυτά, υπάρχουν και απλήρωτες ώρες υπηρεσιών, καθώς και μεγάλος αριθμός οφειλομένων ρεπό στο προσωπικό. Αντί για βελτιώσεις, έχουμε συγχωνεύσεις ή ακόμα και καταργήσεις πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων, που μετατρέπονται σε εποχικά για να υπάρχει οικονομία.
Είναι απαραίτητο, για να υπάρξει προστασία, η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της ολοκληρωμένης προστασίας από καταπατητές και της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αλλά και να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των «δασοκτόνων» νόμων και διατάξεων.
Σε ό,τι αφορά τους δήμους και φυσικά το δήμο της Χίου, μετατίθεται το μπαλάκι προς τους δήμους, χωρίς όμως να έχουν τους πόρους και το προσωπικό. Εδώ υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε τα σκουπίδια. Να ληφθεί υπόψη ότι το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ κρίθηκε αναποτελεσματικό, ακριβώς από την επόμενη χρονιά της εκπόνησης του με τον πιο τραγικό τρόπο: με τις πολύ μεγάλες φωτιές του 2007 και του 2009.
Όταν για την Εγνατία, όπως λένε οι ίδιοι οι δασολόγοι, χρησιμοποιούνται 6 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για την αντιπυρική προστασία όλης της χώρας μέσα από τη Δασική Υπηρεσία δεν φτάνει ούτε το 0,10%. Και σε τελευταία ανάλυση έχει ενδιαφέρον να δούμε και πόσα στρέμματα δασών έχουν καεί και τι αναδασώσεις έχουν γίνει.
Τέλος, καλό είναι να δούμε τα στοιχεία που δίνουν επίσημα, σύμφωνα με τα οποία το 90% των πυρκαγιών στην Αττική το έσβηναν οι επίγειες δυνάμεις. Γιατί; Διότι μπορούσαν σε δεκαπέντε λεπτά να φτάσουν ακριβώς στην περιοχή που έχει ξεσπάσει η φωτιά. Τα αεροσκάφη χρειάζονται περίπου σαράντα πέντε λεπτά, που σημαίνει ότι έχει χαθεί κρίσιμος χρόνος στην κυριολεξία. Επίσης, το κόστος της αεροπυρόσβεσης είναι επτά και δέκα φορές ακριβότερο από αυτό της επίγειας πυρόσβεσης.
Επομένως, θα πρέπει να μελετηθούν ξανά μέθοδοι, οι οποίες έχουν καταδικαστεί και από την ίδια τη ζωή.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρακολουθεί και εκφράζει την αγωνία της για την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Όλα όσα αναφέρουμε, μας γεμίζουν ανησυχία για το τι θα γίνει το καλοκαίρι στο δήμο μας, αλλά και στην Περιφέρεια και τότε πλέον, αν συμβεί κάτι, θα τρέχουν όλοι επί τόπου, για να διαπιστώσουν τι έφταιγε.
Θεωρούμε λοιπόν ότι έγκαιρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πρόληψη, έστω και καθυστερημένα, πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε η καταστολή και οικονομικά θα στοιχίσει περισσότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον θα έχει καταστραφεί που η αξία του δεν έχει μέτρο εκτίμησης.
Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ζητήσει μέτρα που αφορούν στις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και στις δικές του και της Περιφέρειας.
· Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και εγκαταλειμμένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομείο κ.λπ. Οι 1500 προσλήψεις 5μηνιτών από 1η Ιούνη μέχρι να εκπαιδευτούν, αποδεικνύουν τη λογική της ασπιρίνης για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
· Να φτιαχτούν υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
· Να εξοπλιστούν τα δικά μας οχήματα αλλά και τα οχήματα των άλλων υπηρεσιών με σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης όπως αντλίες του τόνου κ.λπ.
· Να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και να φροντίσει ο δήμος για το πρόγραμμα φύλαξης σε συνδυασμό και με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.
· Να επανεξεταστεί η κατανομή των πυροσβεστικών κρουνών και να ενισχυθεί αντίστοιχα με τη βοήθεια της δασικής υπηρεσίας.
· Να καθαριστούν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν.
· Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους πχ. Ρέμα Σπάσματος στο Βροντάδο και στους άλλους οικισμούς σε όλο το δήμο.
· Να ελεγχθεί το όλο σύστημα κρουνών –δεξαμενών αν είναι «ετοιμοπόλεμο».
· Ανακήρυξη της περιοχής Κλειδού- Ρεστά –Τρυπατέ και όλων των περιαστικών δασών όπως του Κορακάρη μέσα από τις κατάλληλες ενέργειες ως προστατευόμενες. (Ν. 1650/86)
· Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.
· Έκτακτα κονδύλια πρόληψης.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1471 εμφανίσεις