Η αγωνία μιας μητέρας για το 10χρονο παιδί της - Κενά στην παιδιατρική με ήρωες γιατρούς - «Τρύπες» στις συγκοινωνίες
Ήταν τις μέρες του Πάσχα, όταν ένα 10χρονο κοριτσάκι έπρεπε να πάει για νοσηλεία στην Αθήνα αλλά δεν υπήρχε θέση ούτε για δείγμα στο αεροπλάνο της γραμμής οπότε έπρεπε να περιμένουν την επόμενη μέρα για να ταξιδέψει με τη μητέρα της.
Η διακομιδή θεωρείτο αναγκαία και γιατί η υποστελεχωμένη παιδιατρική κλινική δεν είχε εφημερία παιδιάτρου για το σαββατοκύριακο.
Η μητέρας της μικρής μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα τόσο προς τους αρμόδιους όσο και προς τους πολίτες, θυμίζοντας ότι δόθηκε αγώνας για να γίνει η παιδιατρική κλινική του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου όταν ένα τρίχρονο παιδί πέθανε από μηνιγγίτιδα.
Τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας μας και για το μόνο λόγο που δεν τα αναφέρει είναι για να μην υπάρξει πρόβλημα με το παιδί της στο σχολείο και γενικότερα στις παρέες του.
Αφήνοντας να περάσει αρκετός καιρός μετά από το συμβάν έκανε αντιπαραβολή για την κατάσταση που είχαν συναντήσει πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο στο νοσοκομείο της Λευκάδας, ενώ χαρακτήρισε ηρωίδες τις δύο παιδιάτρους που υπηρετούν στη Χίο.
«Η παιδιατρική στο νοσοκομείο της Λευκάδας ήταν 2 δωμάτια με 3 κρεβάτια στο καθένα. Μέτρησα παιδιάτρους. Εκτός από τη Διευθύντρια υπήρχαν 2 επιμελήτριες, 1 ειδικευόμενος και ένας που είχε πάρει προσωρινή απόσπαση για την Πάτρα και η διευθύντρια ωρυόταν για τον φέρει πίσω γιατί δεν έφτανε το προσωπικό», μας είπε χαρακτηριστικά.
Και όταν το παιδί την επομένη της εισαγωγής, πήγαινε καλύτερα την ενημέρωσαν ότι την προσεχή Κυριακή δεν θα εφημέρευε παιδίατρος, οπότε ή θα έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Πρέβεζας ή να υπογράψουν για να πάρουν το παιδί στο σπίτι.
«Και εδώ τόσα χρόνια ποτέ δεν μου έχουν πει αυτό και παρόλο που είναι μία παιδίατρος. Καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε αυτό το νησί;», σημείωσε η συνομιλήτριά μας θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων προς κάθε κατεύθυνση:
« -Πήγαμε με αεροπλάνο στην Αθήνα, έτυχε να έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Θα μπορούσε να ήταν ένα άλλο παιδί, που οι γονείς του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στην Αθήνα.
- Τι επιδιώκουν οι υπεύθυνοι; Την εξάντληση των ανθρώπων των γιατρών της παιδιατρικής κλινικής; Που δεν είναι σκλάβοι, λειτουργοί είναι. Τους οδηγούν σε παραίτηση. Να ξαναγυρίσουμε δηλαδή πίσω την εποχή που δεν είχαμε παιδιατρική κλινική; Και να θυμίσω ότι αυτή έγινε μετά από αγώνες και ύστερα από θάνατο παιδιού από κρούσμα μηνιγγίτιδας.
Και δεν μπορούμε όλα να τα εναποθέτουμε στη χαμηλή χρηματοδότηση
Νομίζω ότι αν κάνουν ένας στρατηγικό και καλό προγραμματισμό, που μπορεί να γίνεται, θα στελεχωθεί μια νευραλγικής σημασίας κλινική. Αφήνουμε τα παιδιά της Χίου στο έρμαιο των καταστάσεων.
Αυτά τα ερωτήματα θα ήθελα να θέσω τόσο προς τους αυτοδιοικητικούς (προς όλους τους υποψηφίους σημείωσε χαρακτηριστικά αφού ήταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές), τους βουλευτές, τη διοίκηση του νοσοκομείου. Όποιον έχει ένα θεσμικό ρόλο πάνω στο νησί, αλλά σε όλους εμάς τους πολίτες που πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να ασκήσουμε πιέσεις», σημείωσε.
«Πιστεύω ότι και άλλος κόσμος έχει νιώσει τον ηρωισμό αυτών των 2 γυναικών στην παιδιατρική κλινική και του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν νομίζω ότι είμαι η μόνη που έχει νοσηλευτεί το παιδί της. Οι υπόλοιποι τι κάνουν;», τόνισε.
«Η μη έγκαιρη πρόσβαση στην Αθήνα εμπόδισε να δουν τα αρχικά ευρήματα πιο εξειδικευμένοι γιατροί. Όταν φτάσαμε η εικόνα του παιδιού είχε καλυτερεύσει. Δεν αποφύγαμε όμως την χειρουργική επέμβαση, ενώ παραμένουν σημαντικά προβλήματα», σημείωσε.
Πρόβλημα και με τις συγκοινωνίες
Τι και αν είχε έγγραφο από το νοσοκομείο, που ζητούσε το παιδί να ταξιδέψει εκείνο το βράδυ στην Αθήνα για νοσηλεία στο Παίδων. Θέση δεν βρέθηκε και έπρεπε να περιμένουν την επόμενη μέρα.
«Και άντε εγώ στη συγκεκριμένη στιγμή είχα να πληρώσω τα εισιτήρια. Κάθε πότε έχει δρομολόγιο με το πλοίο; και τι κάνεις αν δεν έχει εκείνη την ημέρα;», σημείωσε για να κάνει μια πρόταση που σε άλλη περιοχή της Ευρώπης μπορεί να ήταν η εναλλακτική λύση.
«Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε να υπάρχει μία σύνδεση με το νοσοκομείο της Σμύρνης. Αλλά αυτό είναι το νησί των εφοπλιστών; Της μαστίχας; Αυτό είναι το πλούσιο νησί; Και αν νομίζει κάποιος ότι επειδή έχει λεφτά μπορεί να διαφύγει, δεν είναι δεδομένο», σημείωσε.
«Και σαν είπα πως είχε το περιστατικό σε ένα νησί του Ιονίου.
Με λιγότερες κλίνες, είχε περισσότερους παιδιάτρους και με γέφυρα που ενώνει με την ηπειρωτική Ελλάδα».
«Να παλέψουμε όλοι για την παιδιατρική»
«Εγώ θέλω να βγει το γεγονός προς τα έξω, γιατί πρέπει να λυθεί το θέμα της παιδιατρικής. Και πρέπει να γίνει ζήτημα για όλους, για τον καθένα ξεχωριστά. Και για αυτούς που έχουν θεσμικό ρόλο και για τους απλούς νησιώτες.
Για μένα είναι ήρωες, η Ελενα Πιππίδου και η Μαρία Κουτρουμπέ.
Και το νοσηλευτικό προσωπικό που δούλεψε άψογα.
Η μοναδική παιδίατρος διανυκτέρευσε επίσης εκείνη την Παρασκευή μέσα στο νοσοκομείο, ούτε καν έφυγε να πάει σπίτι της να αλλάξει, για να είναι κοντά στο παιδί μου», σημείωσε η συνομιλήτριά μας, καταλήγοντας με μια σύγκριση ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδιωτικά. .
«Μόνο αν βιώσεις τη σύγκριση καταλαβαίνεις πως δουλεύουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, πόσο καλύτερα εργάζονται σε σχέση με ένα ιδιωτικό.
Όσο καλός επιστήμονας και να είναι, όταν είναι «έγκλειστος», αν γίνει ένα λάθος θα κατηγορηθεί ο εκάστοτε παιδίατρος», σημείωσε.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 3703 εμφανίσεις