Έαρ Φιλόπαιγμον από τη Μούσα Ελληνική
Οι εαρινές εκδηλώσεις της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ συνεχίζονται με το Έαρ Φιλόπαιγμον, μια μοναδική συναυλία για ένα πιάνο και τέσσερα χέρια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ.
Οι ταλαντούχες πιανίστες Μυρτώ Ακρίβου και Θάλεια Παπαδοπούλου, μετά τις επιτυχείς εμφανίσεις τους σε Βιέννη, Χάγη, Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Βουκουρέστι, Τιμισοάρα, Λεμεσό και Λευκωσία, επισκέπτονται το νησί της Χίου για να μας ταξιδέψουν στο πολύχρωμο σύμπαν της άνοιξης που αιώνες εμπνέει την καλλιτεχνική δημιουργία. Με μια βεντάλια μουσικών έργων από την εποχή του Μπαρόκ έως τις μέρες μας και με τη βοήθεια του ποιητικού λόγου και του παραμυθιού, όπως θα τα μοιραστεί μαζί μας η αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή, το Έαρ Φιλόπαιγμον θα μας μεταδώσει την αναγεννητική δύναμη της άνοιξης με έναν πρωτότυπο και ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο τρόπο!
Το ρεπερτόριο των έργων που θα ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνιδες εκτείνεται, ενδεικτικά, από την Άνοιξη του Vivaldi και τον ρομαντικό Χορό των Λουλουδιών του Tchaikovsky έως την ιμπρεσιονιστική μουσική δύναμη του Debussy και την πρωτοποριακή Άνοιξη του Stravinsky και από τους ουγγαρέζικους χορούς του Brahms μέχρι τα αργεντίνικα τάνγκο του Piazzola. Συνταξιδιώτες στο γοητευτικό αυτό ταξίδι δεν είναι μόνο η μουσική αλλά και η ποίηση και το παραμύθι, με τα μαγικά στοιχεία, τον οργασμό της φύσης και τα συναισθηματικά σκιρτήματα όπως τα αποδίδουν η λαϊκή μας παράδοση και οι ποιητές μας όπως η Μάρω Λοΐζου, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τόλης Νικηφόρου. Η άνοιξη, διαχρονικό σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας, βρίσκει την ιδανική καλλιτεχνική της έκφραση σε αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση:
Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στις 20.00, ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Γενική Είσοδος: 8 ευρώ, Παραγωγή: ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Χορηγός Επικοινωνίας: ΑΛΗΘΕΙΑ
Βιογραφικά Σημειώματα :
Μυρτώ Ακρίβου:
Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Έλενας Μουζάλα απ’ όπου και πήρε το δίπλωμά της. Συνέχισε τις σπουδές της στο London College of Music at Thames Valley University όπου έλαβε το Performer’s Recital Diploma με την Penny Shue Joyce.
Το μουσικό της ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην σύγχρονη μουσική δημιουργία και έκφραση. Η εκκίνηση αυτής της πορείας έγινε το 2002 με την συμμετοχή της στο Trio da Camera και συνεχίστηκε το 2008 με την φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη με την οποία παίζουν, κατά κύριο λόγο, συνθέσεις του 20ου και 21ου αιώνα.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Eklipsis Vocal Ensemble, πιανίστας της ορχήστρας δωματίου Nuovarte έχοντας πραγματοποιήσει μαζί τους πάνω από εκατό συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2015 ηχογράφησε το πρώτο της cd με τίτλο “Beauty and Hope in the 21st century” με έργα εννέα σύγχρονων συνθετών από διάφορα μέρη του κόσμου, σε παραγωγή των εκδόσεων Musica Ferrum.
Το 2017 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη μεσόφωνο Ιωάννα Βρακατσέλη και τη φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη σε πρωτότυπα προγράμματα για φωνή, πιάνο και φλάουτο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την συνεργασία της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη και βραβευμένη χορωδία Rosarte υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα και από το 2019 συνεργάζεται με την Ε.Λ.Σ.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Pythia trio μαζί με τις πιανίστες Ηρώ Μενέγου και Θάλεια Παπαδοπούλου. Τη σεζόν 2022-2023 εμφανιστήκανε σε 8 ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Χάγη, Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Βουκουρέστι, Τιμισοάρα, Λεμέσος και Λευκωσία) με την παραστάση μουσικού θεάτρου Τanantia Touteoon, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Θάλεια Παπαδοπούλου:
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει δίπλωμα πιάνου (Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο) με καθηγήτρια τη Ναταλία Μιχαηλίδου στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας και πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών με καθηγητές τον Απόστολο Αλεξίου στη Λάρισα και τον Άλκη Τερτσέτη στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου. Το 2012 φοίτησε στο τμήμα Musique et Musicologie του Université Lumière Lyon II μέσω του προγράμματος Erasmus. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Conservatorium του Maastricht. Από το 2015 είναι ενεργό μέλος του σεμιναρίου « Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα» της Λορέντας Ράμου στο Ωδείο Αθηνών. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι μέλος του εργαστηρίου Énumérations του Γιώργου Απέργη υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Νικόλα Τζώρτζη.
Από το 2012 συμμετέχει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά αλλά και ενήλικες σε θεατρικούς χώρους ανά την Ελλάδα, για τις οποίες πολλές φορές επιμελείται τη μουσική. Συμμετέχει επίσης στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν τη μουσική αλλά και τη σχέση της με άλλες τέχνες. Είναι ντουέτο με τη φλαουτίστα Έυα Σταύρου (έtha duet). Για το 2021, το πρότζεκτ τους χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα i-portunus και ταξίδεψαν στο Παρίσι, το Βουκουρέστι και το Μόναχο, όπου συνεργάστηκαν με τους συνθέτες Philip Hurel, Diana Rotaru και Μηνά Μπορμπουδάκη αντίστοιχα. Επίσης, συμμετείχαν στη Γέφυρα Μουσικής Πάνω από τη Συγγρού vol.6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και μαγνητοσκόπησαν το νέο έργο Hades της Ανθής Δαμβουνέλη.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Pythia trio μαζί με τις πιανίστες Ηρώ Μενέγου και Μυρτώ Ακρίβου. Τη σεζόν 2022-2023 εμφανίστηκαν σε 8 ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Χάγη, Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Βουκουρέστι, Τιμισοάρα, Λεμέσος και Λευκωσία) με την παράσταση μουσικού θεάτρου Τanantia Touteoon, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Καλλιόπη Λιαδή:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στο Brooklyn College (CUNY) και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης, ως καλλιτέχνης και δημιουργός, διοργανώτρια ή επιμελήτρια πολιτιστικών γεγονότων και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή είναι η δημιουργία της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη στη Χίο, η συνεργασία με το Brooklyn Arts Council, το Ιωνικό Κέντρο και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Το χειμώνα του 2012 παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου Παρα-Μυθέομαι της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη και ανακάλυψε τον κόσμο της τέχνης της αφήγησης και της προφορικότητας που τώρα εξερευνά. Το 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από τότε κάνει ατομικές και ομαδικές αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, σε σχολεία, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζει να παρακολουθεί εργαστήρια για την τέχνη του προφορικού λόγου.
Σε εθελοντική βάση, μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με την ιστοσελίδα aplotaria.gr, ως κειμενογράφος και παραγωγός του podcast Ανοιχτά Ημερολόγια, με το Πορτοκαλί Ραδιόφωνο και την εθελοντική ομάδα Δρόμοι Ζωής. Από το 2020 συνεργάζεται με την πολιτιστική πλατφόρμα It’s only arts.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα "Η εκπαίδευση στο Μουσείο" στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, και το εξ αποστάσεως πρόγραμμα "Θεραπεία μέσω Τέχνης με έμφαση στα εικαστικά" που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από τον Ιούλιο του 2022 διαμένει στη Χίο.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 870 εμφανίσεις