«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τις ζωές των παιδιών μας»
>> Ανακοίνωση Συλλόγου Γυναικών Χίου
Η δημιουργία και η πλήρης στελέχωση Παιδιατρικής Κλινικής στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου ήταν στόχος πάλης για το Σύλλογό μας από τη δεκαετία του 1990 και ειδικότερα μετά τον άδικο χαμό δύο παιδιών εξαιτίας της απουσίας της, της Φωτεινής Φιστέ και του Γιώργου Νεαμονίτη. Χρειάστηκαν πολύχρονοι και πολύμορφοι αγώνες του Συλλόγου μας αλλά και άλλων μαζικών φορέων του νησιού για να λειτουργήσει- όπως προέβλεπε ο Οργανισμός του Νοσοκομείου- και να στελεχωθεί η Παιδιατρική Κλινική του Σκυλίτσειου όπου νοσηλεύθηκαν και εξετάστηκαν χιλιάδες παιδιά αλλά και νεογέννητα βρέφη της Μαιευτικής Κλινικής.
Από τη γενικότερη κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική διάλυσης της Δημόσιας Υγείας, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η Παιδιατρική Κλινική του Σκυλίτσειου όπως και άλλες κλινικές του. Η αποδυνάμωσή της από μόνιμους γιατρούς παρά το ότι προβλέπονται στον Οργανισμό, οδηγεί σε πραγματική εξόντωση τις γιατρούς και τους νοσηλευτές που τη στελεχώνουν καθώς καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευομένων παιδιών, αυτών που έρχονται στα επείγοντα, όσων εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία και βέβαια των νεογέννητων στη Μαιευτική.
Θεωρούμε ότι τα όσα «καθησυχαστικά» λέγονται εκ μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου ότι δεν κινδυνεύει η Παιδιατρική Κλινική, είναι πραγματικά «στάχτη στα μάτια» του χιώτικου λαού αφού ήδη η αποψίλωσή της από μόνιμους γιατρούς – η θητεία της Επικουρικής λήγει τον Ιανουάριο- συνιστά υποβάθμιση της λειτουργίας της. Όσο για την πρόταση να συμπτυχθεί σε δύο θαλάμους σε άλλη κλινική του Νοσοκομείου θεωρούμε ότι αποτελεί πισωγύρισμα δεκαετιών ενάντια στο οποίο θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα –κυβέρνηση ή διοίκηση του Νοσοκομείου- να παίξει με τις ζωές των παιδιών μας. Σε όσους αντιστοιχούν τον αριθμό των εισαγωγών παιδιών στην Παιδιατρική κλινική ανά ημέρα με σκοπό να αποδείξουν ότι δεν χρειάζεται να λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο με τον προβλεπόμενο αριθμό μονίμων παιδιάτρων, απαντάμε ότι τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί. Τι θα γίνει σε περιόδους που υπάρχουν εξάρσεις ιώσεων, ή το καλοκαίρι που αυξάνει σημαντικά ο αριθμός κατοίκων και επισκεπτών του νησιού; Τι θα γίνει με την ιατρική φροντίδα των νεογέννητων της Μαιευτικής; Πως θα συνυπάρξουν παιδιά δίπλα σε θαλάμους ενηλίκων; Επιπλέον όταν οι ανάγκες για νοσηλεία των παιδιών μας υπερβούν τους δύο θαλάμους που σχεδιάζουν να παραχωρήσουν για αυτό το σκοπό, που μπορούμε να τα πάμε; Οι χιλιάδες άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι, υπερχρεωμένοι, αυτοί που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, έχουν την δυνατότητα να νοσηλεύσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές κλινικές που μας προωθούν; Ή μήπως πρέπει να στραφούμε στις παιδιατρικές κλινικές της Σμύρνης;…
Τελικά ποιος είναι απέναντι μας, απέναντι στην απαίτηση του χιώτικου λαού να συνεχίσει να λειτουργεί αυτοτελώς και πλήρως στελεχωμένη η Παιδιατρική Κλινική της Χίου;
Εκτός από τις αποφάσεις της Διοίκησης πρέπει να δούμε το γενικότερο χάρτη της υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε σχέση με το κλείσιμο νοσοκομείων και τη συρρίκνωση τμημάτων.
Ήδη από το 2013 η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και κατήγγειλε το κίνδυνο κλεισίματος Παιδιατρικών Κλινικών λόγω σοβαρής υποστελέχωσης στη Θεσσαλία. Το ίδιο χρόνο έκλεισε λόγω υποστελέχωσης η Παιδιατρική του Ασκληπιείου Βούλας.
Μέσα στο 2014 και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις υψηλά ιστάμενων στο χώρο της Υγείας, η Παιδοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η μοναδική στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, ενσωματώνεται στην Χειρουργική κλινική Ενηλίκων. Μέσα στο καλοκαίρι έκλεισε εξαιτίας έλλειψης παιδιάτρων η Παιδιατρική Κλινική της Φλώρινας, ενώ σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στη λειτουργία των παιδιατρικών Κλινικών Τρικάλων και Λάρισας.
Γίνεται λοιπόν προφανές ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης που εκπορεύεται από την Ε.Ε. που στηρίζεται στη λογική «κόστους-οφέλους», που κλείνει νοσοκομεία και συρρικνώνει τμήματα, που βάζει πλαφόν σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, πλήττει συνολικά την υγεία του λαού αλλά και το πιο ευαίσθητο κομμάτι του που είναι τα παιδιά.
Για όσους πιστεύουν ότι το χτύπημα στην Υγεία είναι απόρροια των Μνημονίων να θυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο της Χίου για χρόνια δεν λειτουργούσε Παιδιατρική Κλινική-οι αγώνες άρχισαν το 1998-σε περιόδους «ανάπτυξης».
Ενώ ανάλογα φαινόμενα κλεισίματος Παιδιατρικών Κλινικών παρατηρούνται τώρα σε ισχυρές οικονομικά χώρες, εκτός Μνημονίων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία με προφανή σκοπό οι ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου στηρίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής Χίου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει για την εύρυθμη λειτουργίας της. Επίσης καλεί όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού, τους γονείς, τις γυναίκες τους ανέργους, τους συνταξιούχους να παλέψουμε συλλογικά και δυναμικά για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Νοσοκομείου για συρρίκνωση και υπολειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής Χίου.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1256 εμφανίσεις