«Ανοιχτά κέντρα υποδοχής, όχι φυλακές για τους πρόσφυγες»
Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση κ. Σεσίλια Μάλμστρομ και των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη και Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλα στη Λέσβο, οι Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Σάμου και Χίου, επισημαίνουν τα εξής:
«Η επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε στη Λέσβο, η στρεβλή ενημέρωση της κ. Μάλστρομ για την πραγματικότητα στα νησιά μας και οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, δεν μπορούν παρά να απαντηθούν με την αναφορά μας στην ωμή πραγματικότητα.
1.Το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια είναι υποστελεχωμένο, κατασκευάστηκε κόντρα στην βούληση της τοπικής κοινωνίας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, με αδιαφανείς διαδικασίες κατά την εκτέλεση του έργου και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ (όπου μέχρι πριν λίγες μέρες το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες) άνοιξε έπειτα από ευρεία σύσκεψη των εθελοντών, της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής και των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών του τόπου και φυσικά δεν είναι αποτέλεσμα κατάληψης, όπως ψευδώς είπε ο κ. Υπουργός, αλλά ανοιχτός χώρος στον οποίο δεκάδες εθελοντές έδειξαν μια άλλη οπτική στο θέμα της υποδοχής των μεταναστών. Οι πολίτες των νησιών μας έχουν αγκαλιάσει με ανθρωπιά τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που καταφτάνουν στο νησί μας και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες εδώ και δύο χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, της οποίας υπουργός είναι ο κ. Βαρβιτσιώτης, το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να ευθυγραμμίζεται με την αδιέξοδη πολιτική της Ευρώπης - Φρούριο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας στις επιχειρήσεις αποτροπής ακόμα και το Πολεμικό Ναυτικό.
2.Οι υποδομές που έχει στη διάθεση του το λιμεναρχείο Χίου για την κράτηση πολλών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων, είναι ένας ξύλινος προκατασκευασμένος οικίσκος δύο δωματίων με μια τουαλέτα (συνολικής επιφάνειας σχεδόν 30 τ.μ), τρία περίπτερα της έκθεσης του αγροτουρισμού και μία χημική τουαλέτα. Οι πρόσφυγες παραμένουν επί μέρες στο χώρο, χωρίς προαυλισμό τις περισσότερες ώρες της ημέρας, χωρίς κρεβάτι, καρέκλα, τραπέζι και κρατούνται σε άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες.
Οι πιστώσεις του Λιμεναρχείου Χίου είναι μηδενικές για την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης και αξιοπρεπούς κράτησης/ διαβίωσης (φάρμακα, γάλα, πρωινό, πάνες, σκεπάσματα, είδη υγιεινής, νερό, καθαριότητα χώρου) παρά τις επίσημες ανακοινώσεις προ πολλών μηνών της πολιτικής ηγεσίας για την κάλυψη των αναγκών αυτών.
Το κέντρο Ταυτοποίησης Μερσινιδίου δεν λειτουργεί ως τέτοιο, λόγω έλλειψης προσωπικού και πρακτικά λειτουργεί με αδιευκρίνιστο καθεστώς και με χωρητικότητα 110 ατόμων, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες συνεχώς ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι μαζικές αφίξεις οδήγησαν το λιμεναρχείο να πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, όπως και ένα χρόνο πριν. Την εξεύρεση χώρου φιλοξενίας. Μοναδικό αποτέλεσμα της υπήρξε η προσωρινή παραχώρηση από τον Δήμο της Χίου ενός κτιρίου στην οδό Δημοκρατίας όπου μεταφέρονται όσοι συλλαμβάνονται από το λιμενικό.
3.Στην Σάμο πάλι, στο κέντρο κράτησης, ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει κατά πολύ την δυνατότητα των υπαρχουσών υποδομών. Πολλές φορές κρατούνται 450-500 άνθρωποι κάθε ηλικίας με συνέπεια οι συνθήκες υγιεινής και η κάλυψη των βασικών αναγκών τους να βρίσκονται συχνά σε οριακά επίπεδα. Επίσης, λόγω έλλειψης υποδομών και υποστελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου οι Σύριοι πρόσφυγες πολέμου «φιλοξενούνται» στο κέντρο κράτησης μερικές φορές και για εβδομάδες κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει και υπενθυμίζει ότι απαιτείται η διεθνής συνεργασία στη βάση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα προτείνει : i) τη δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, ii) τη κατάργηση των κέντρων κράτησης και η αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας, iii) την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και iv) μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα. Παράλληλα απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται στα εδάφη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1152 εμφανίσεις