6 μήνες δημοτική αρχή Βουρνού: Ούτε διαθέτει, ούτε έχει πρόθεση να καταρτίσει σχέδιο
Με τη συμπλήρωση εξαμήνου από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου Χίου από την παράταξη του Μ. Βουρνού, η Χιακή Συμπολιτεία κρίνει σκόπιμο να προβεί στην πρώτη εκτίμηση για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της δημοτικής αρχής. Αναλυτικά οι εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα αλλά και οι προτάσεις της Χιακής Συμπολιτείας θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
Η συμπλήρωση εξαμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο» και του δημάρχου Μ. Βουρνού, είναι ένα χρονικό διάστημα επαρκές όχι μόνο για την εκτίμηση δειγμάτων γραφής, αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τα πεπραγμένα και τις προοπτικές του Δήμου Χίου για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ως «Χιακή Συμπολιτεία», συμμετέχοντας στα θεσμικά όργανα του Δήμου, παρακολουθώντας τις εξελίξεις αλλά και εμβαθύνοντας συλλογικά στις ανάγκες της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις, τις οποίες θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε δημόσια γνωστές.
Γενικά συμπεράσματα
Η αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου Χίου με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου αντιπροσώπευε μια σειρά προσδοκιών από την πλευρά των πολιτών για αλλαγές τόσο στον καθημερινό τρόπο λειτουργίας αλλά κυρίως στην προοπτική του Δήμου για τα επόμενα χρόνια. Οι προσδοκίες αυτές, μέχρι στιγμής, δεν επαληθεύονται. Η συνολική λειτουργία της δημοτικής αρχής διακρίνεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
· Έλλειψη σχεδίου και προγράμματος. Ως συνέπεια της έλλειψης συνεκτικού εκλογικού προγράμματος και συλλογικής επεξεργασίας θέσεων, η σημερινή δημοτική αρχή έχει λειτουργήσει αποσπασματικά και κατά περίπτωση, ανάλογα με τις διαχειριστικές ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίας και τις γνώσεις και προσωπικές απόψεις όσων έχουν αναλάβει συγκεκριμένες θέσεις σε αντιδημαρχίες και νομικά πρόσωπα. Δεν έχει παρουσιάσει, ούτε έχει πείσει ότι διαθέτει ένα συνολικό σχέδιο για το «που θέλει να πάει» ο Δήμος τα επόμενα χρόνια.
· Αδυναμία αναβάθμισης συλλογικών οργάνων. Εν πρώτοις, παρά τις σχετικές προτάσεις, δεν έγινε δυνατό να εκπροσωπηθεί το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολο των συλλογικών οργάνων (και με ευθύνη της μείζονος αντιπολίτευσης). Ακόμα, συχνά όργανα συνεδριάζουν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Τέλος, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου βραχυκυκλώνεται από πληθώρα θεμάτων χωρίς να αξιοποιούνται ουσιαστικές λύσεις όπως οι θεματικές συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα, τα τοπικά συμβούλια παραμένουν υποβαθμισμένα, δεν έχουν στηριχτεί από το δήμο (προσωπικό και πόρους),
· Έλλειμμα συμμετοχικών διαδικασιών. Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαφανή και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου. Η δημοτική αρχή αναπαράγει τη διαχείριση «πίσω από κλειστές πόρτες», χωρίς συμμετοχικές λειτουργίες (συνελεύσεις, ενεργοποίηση τοπικών συμβουλίων κ.ά). Μετά τις πρώτες συνελεύσεις, που περιορίστηκαν μόνο στα χωριά, στις περισσότερες περιοχές δεν έχουν επαναληφθεί, ενώ και στις περιπτώσεις που έχουν υπάρξει με πρωτοβουλία των κατοίκων, τα αιτήματά τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το Δήμο.
· Εργασιακές σχέσεις. Η δημοτική αρχή δεν έχει δείξει δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων των εργαζομένων στο Δήμο. Δεν έχει προχωρήσει σε μελέτη για το αν υπάρχει ανάγκη αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος του Δήμου, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός και να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Αντίθετα προσφεύγει με ανησυχητική συχνότητα και ευκολία στη λύση αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες και σε εργολαβίες. Με τον τρόπο αυτό είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο ολόκληροι τομείς της δημοτικής δραστηριότητας να περάσουν σε ιδιώτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο κόστος και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
· Στο επίπεδο της διεκδίκησης, περιορίζεται σε αποστολή αιτημάτων προς την κεντρική εξουσία, χωρίς να αναζητά συμμαχίες και διαφορετικούς τρόπους με την άμεση εμπλοκή και των δημοτών.
Συμπεράσματα – O ρόλος της «Χιακής Συμπολιτείας»
· Όπως έχουμε τονίσει σε πολλές περιπτώσεις, η Χιακή Συμπολιτεία, δεν διακατέχεται από ισοπεδωτική λογική. Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε θετικά βήματα και να συμβάλλουμε με προτάσεις, όπως το έχουμε ήδη πράξει. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι, όσο τα όποια θετικά βήματα δεν αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που να υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της στην πράξη θα ακυρώνονται. Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή έχει δείξει ότι ούτε διαθέτει, ούτε έχει πρόθεση να καταρτίσει σε συνεργασία και διαβούλευση με την κοινωνία έναν τέτοιο σχεδιασμό.
· Όπως επίσης έχουμε τονίσει, καθοριστική για μας είναι η διεκδικητική στάση της αυτοδιοίκησης απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Η αλλαγή κυβέρνησης όχι μόνο δεν ακυρώνει, αλλά ίσα ίσα οφείλει να ενδυναμώσει αυτή τη στάση. Ενδεικτικά μέτρα που οφείλει ο Δήμος σε συνεργασία με άλλους Δήμους να διεκδικήσει είναι τα ακόλουθα:
· Τερματισμός της περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και απόδοσή τους στους Δήμους.
· Κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε προσωπικό για καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη.
· Αλλαγές στον «Καλλικράτη» ειδικά ως προς το χωροταξικό σκέλος και τη δημιουργία «δήμων-εκτρωμάτων».
· Ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης (εκλογικό σύστημα, αντιπροσωπευτικότητα συλλογικών οργάνων).
· Μέσα από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, με την αυτόνομη παρουσία και παρέμβασή μας, ως Χιακή Συμπολιτεία συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα Δήμο ισχυρό και λειτουργικό, στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1198 εμφανίσεις