Στ. Κάρμαντζης :Τι λέει για οικονομία, τουρισμό, περιβάλλον, δημόσια τομέα και κοινωνική πολιτική (Video)
Σε τρία βασικά προβλήματα και τις προτάσεις του για το ξεπέρασμα της κρίσης επικεντρώθηκε ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στα τοπικά ζητήματα αφήνοντας αιχμές για την επένδυση Ρόκα και τον τρόπο που σχεδιάστηκε.
«Από το 1990 έως σήμερα, που η Χίος με τιμά με την ψήφο της για να την υπηρετήσω από πολλές θέσεις ευθύνης, έχω αποδείξει με την πορεία μου ότι η αγάπη, ο αγώνας και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας και τον συνάνθρωπό μας, το όραμα, η αγωνία και τα όνειρα που έχουμε για αυτόν, μπορούν να πραγματοποιηθούν με σκληρή δουλειά, σωστό σχεδιασμό, ορθή και συνετή διαχείριση.
Από όποια θέση κι αν αγωνίστηκα, κύριο μέλημά μου ήταν η πρόοδος του τόπου μας, η ανάπτυξή του, η δημιουργία δομών και προοπτικών για τους πολίτες της Χίου. Στο πλαίσιο αυτό, αναδιαμορφώθηκε η εικόνα του λιμένα της πόλης της Χίου, βελτιώθηκαν οι εγκαταστάσεις του, όπως και πλήθους άλλων μικρότερων λιμένων του νησιού, αξιοποιήθηκε ο λιμένας των Μεστών, κατετέθησαν νέες ιδέες για την τουριστική αξιοποίηση του νησιού, έγιναν παρεμβάσεις για πολλαπλά πλήγματα που έχει δεχθεί και δέχεται η ναυτιλία μας .
Η κρίση από την οποία μαστίζεται η χώρα μας αλλά και ολόκληρος σχεδόν ο κόσμος, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρωτίστως κρίση αξιών, ιδεών, αρχών, κρίση της κοινωνίας και κυρίως κρίση του πολιτικού συστήματος.
Η κρίση αυτή προκαλεί πολλαπλά προβλήματα που επιζητούν συστηματικές και γρήγορες λύσεις και θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνοψισθούν σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες:
Α) Το πρόβλημα του τεράστιου Δημοσίου Χρέους και η Κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας, είναι αυτό της αποπληρωμής ενός τεράστιου χρέους και των πιέσεων που αυτή η κατάσταση συνεπάγεται.
Για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προτάθηκε να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο 2012. Θα ρωτήσει όμως κάποιος: υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα;
Δεδομένου ότι έχω υπάρξει διαχειριστής του δημοσίου χρήματος, γνωρίζω από την εμπειρία αυτή, ότι οι ορθολογικά σχεδιασμένες δράσεις και η αποτελεσματική αξιοποίηση των ικανοτήτων των συνεργατών μου δημοσίων υπαλλήλων ήταν τα δύο απαραίτητα στοιχεία ώστε να επιτελεστεί σημαντικό έργο αλλά και να αφήσω ένα πολύ σημαντικό ποσό ως απόθεμα στον φορέα που διοικούσα.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι ο δρόμος της μείωσης του ελλείμματος και της ανάπτυξης δεν περνάει σε καμία περίπτωση μέσα από τις απολύσεις. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ένας ανασχεδιασμός για σωστή διοίκηση, με άλλα λόγια ένας άλλος τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.»
Όταν για παράδειγμα το σπιτικό μας έχει πρόβλημα και δεν τα βγάζει πέρα, δεν διώχνουμε τα παιδιά μας από το σπίτι, αλλά κόβουμε τα περιττά έξοδα και μαθαίνουμε πώς να δουλεύουμε σκληρότερα και πιο αποτελεσματικά.
Αυτό προτείνω και εγώ για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Υπάρχει περιθώριο λοιπόν μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, μέσω της υποστήριξης ενεργειών και δράσεων περικοπής της σπατάλης, εξορθολογισμού των δαπανών, πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, εφαρμογή επιστημονικών εργαλείων διαχείρισης στη δημόσια διοίκηση, προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα με τη μορφή της εκτέλεσης έργων και της παροχής υπηρεσιών μέσω των ΣΔΙΤ (Συνεργασιών Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).
Β) Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί αυτή την εποχή, είναι η Επανεκκίνηση της Οικονομίας και της Αγοράς.
Δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη. Η ανεργία μέρα με τη μέρα διογκώνεται. Πώς μπορούμε εμείς να παλέψουμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να δώσουμε ώθηση στην οικονομία;
Καταρχήν είναι ανάγκη να εντοπίσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τα δυνατά μας σημεία και να επενδύσουμε πάνω σε αυτά.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι στη μάχη αυτή πρέπει να συστρατευτούμε όλοι. Κανείς δεν περισσεύει. Θεωρώ απαραίτητη και θα επιδιώξω την άμεση συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για την κατάρτιση ενός συνολικού και ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του νησιού και για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.
Η επένδυση στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών μας είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού τουρισμού.
Με νέα ώριμα και σωστά σχεδιασμένα έργα σε συνδυασμό με τα έργα που αναμένονται να περατωθούν προσεχώς, η Χίος θα μπορεί να υποδεχθεί το τουριστικό ρεύμα που θα ωφελήσει την τοπική αγορά και θα σηματοδοτήσει και μια καινούργια εποχή με έναν τουρισμό, που είναι στο χέρι μας να τον οριοθετήσουμε στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Να δούμε με σοβαρότητα, τι μπορεί επιπλέον να γίνει με το θέμα του αεροδρομίου αλλά κυρίως με την επέκταση των συνδέσεων του νησιού μας με περισσότερα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε με ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να ενεργοποιηθούν περισσότερες εταιρείες που να προσεγγίζουν το νησί, με περισσότερα δρομολόγια ώστε να ενταχθεί η Χίος στους προορισμούς των διεθνών tour operators (τουρ οπερέιτορς).
Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ώστε να καταστεί η Χίος προορισμός κρουαζιέρας, με έναν μεγάλο αριθμό πλοίων και επισκεπτών να προσεγγίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το λιμάνι της. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούμε να υποστηρίξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που φέρνουν στοχευμένα κόσμο όλο τον χρόνο στο νησί. Την ανάπτυξη των δομών του περιπατητικού τουρισμού, που ήδη έχει δώσει πολύ ελπιδοφόρα δείγματα, την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, προβάλλοντας τις εκκλησίες και τις μονές μας. Τη φιλοξενία αθλητικών, ναυταθλητικών διοργανώσεων.
Είπα προηγουμένως τον όρο «βιώσιμη ανάπτυξη», που όλοι γνωρίζουμε ότι βασικό του στοιχείο είναι η «ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον». Και ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η προϋπόθεση της εποχής μας εγώ θα προσέθετα: βιώσιμη ανάπτυξη με όρους που διασφαλίζουν και την ευημερία των ανθρώπων.
Πολύς λόγος έχει γίνει για την επένδυση σε αιολικά πάρκα που κατατέθηκε από την εταιρεία ΡΟΚΑΣ. Εμείς λέμε ναι στις επενδύσεις, ναι στην ανάπτυξη, αλλά όχι πρόχειρα. Λέμε ναι στην επένδυση που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Χίου. Που αποφέρει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στους κατοίκους του νησιού. Σε περιοχές που δεν πλήττει ούτε το τοπίο, ούτε το τουρισμό, αλλά ούτε και το περιβάλλον. Λέμε ΝΑΙ σε επενδύσεις που γίνονται μελετημένα, ορθά σχεδιασμένα και που οδηγούν αποδεδειγμένα στην ανάπτυξη.
Πώς θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην έννοια της ανάπτυξης, χωρίς το μυαλό μας να τρέξει αμέσως στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Είναι μέγιστη αλήθεια ότι η Ναυτιλία μας στήριξε, στηρίζει και θα στηρίζει την οικονομία του νησιού. Η ναυτιλία βρίσκεται στην παράδοσή μας, στα βιώματά μας, είναι συνώνυμη του ονόματος του νησιού μας.
Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, αντί να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας μας, τη ναυτιλία, την έπληξε ανελέητα, καταργώντας το Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επιχειρώντας να ενσωματώσει το ΝΑΤ στον ΕΟΠΥΥ, ρίχνοντας λάσπη στον αγώνα των ναυτεργατών, μειώνοντας ταυτόχρονα κατά πολύ τις συντάξεις των ναυτικών μας. Θα συσστρατευθώ με όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως έχει υποσχεθεί.
Τώρα τελευταία, ένα θέμα που αντιλήφθηκα και έδρασα με γρήγορα αντανακλαστικά, φέρνοντάς το μάλιστα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν το σχέδιο για την κατάργηση των Ναυτικών μας Ακαδημιών, που τροφοδοτούν την Παγκόσμια Ναυτιλία με έμψυχο παραγωγικό δυναμικό. Ευτυχώς, δεν τους πέρασε.
Γνωρίζετε την ευαισθησία μου στα θέματα της ναυτιλίας. Κι εγώ ναυτικός υπήρξα. Κάθε προσπάθεια καταστρατήγησής της ελληνικής ναυτιλίας θα με βρει απέναντι. Κάθε προσπάθεια στήριξής της, ανάδειξης των προβλημάτων των ναυτικών μας, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι περισσότερο από αυτονόητη.
Πέραν όμως από τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης βασισμένης στη γεωργία και την κτηνοτροφία μας.
Τα κυριότερα προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εντοπίζονται στην έλλειψη χρηματοδότησης και στην έλλειψη διοικητικής γνώσης, στοιχεία που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξή τους.
Είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτούμε συντονισμένα και με σωστή οργάνωση τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι δυνατόν πλέον να μιλάμε για μη-απορρόφηση κονδυλίων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε καμία χρηματοδότηση να πάει χαμένη.
Οφείλουμε να παλέψουμε για περισσότερες χρηματοδοτήσεις, να ανακαλύψουμε και να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις ευκαιρίες που του παρέχονται από πολλά προγράμματα που τρέχουν και που κανείς δεν γνωρίζει για αυτά.
Και εδώ αναφέρομαι πάλι στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, στον οποίον υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ασχοληθούν με την ανάδειξη και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για ευκαιρίες επένδυσης και χρηματοδότησης. Θα δραστηριοποιηθώ ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας από δημόσιους υπαλλήλους με γνώση στα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα ασχολούνται αποκλειστικά για την αξιοποίηση τους από φορείς και επιχειρήσεις του νησιού μας.
Αναφορικά τώρα με τη μη-ύπαρξη εξειδικευμένης γνώσης σχετικά με θέματα διοίκησης, στο χέρι μας είναι να προχωρήσουμε σε στενή και ουσιαστική συνεργασία με το πανεπιστήμιό μας, έτσι ώστε η γνώση που παράγει να διαχυθεί στην κοινωνία, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχίας και ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων.
Αντί λοιπόν να μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για εξεύρεση θέσεων εργασίας, γιατί να μη μιλήσουμε για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας από εμάς τους ίδιους; Στο νησί του εμπορίου, στη Χίο, που είναι ευλογημένο και με ελιές και με μαστίχα και με αμπέλια και με τον κάμπο της, μπορούμε να μιλήσουμε και για εναλλακτικές καλλιέργειες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανισμούς του κράτους.
Το ξακουστό χιακό πρόβατο; Που βρίσκεται η εκτροφή του; Η σαλιγκαροτροφία και τόσα άλλα;
Τα χιακά προϊόντα κάποτε βρισκόντουσαν σε τόσες αγορές του εξωτερικού. Γιατί να μη συμβεί αυτό και τώρα; Όχι με ευκαιριακές επενδύσεις. Με γνώση, με υποστήριξη, με ένωση δυνάμεων, με πιστοποίηση, με αγάπη, μεράκι και σκληρή δουλειά. Θα φροντίσω σε συνεργασία με το πανεπιστήμιό μας να διαμορφωθούν επιχειρηματικά σχέδια ώστε να χρηματοδοτηθούν οι συντοπίτες μας που ενδιαφέρονται να ανοίξουν νέες παραγωγικές μικρές επιχειρήσεις ή να ασχοληθούν με τις καταλληλότερες εναλλακτικές καλλιέργειες.
Γ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαμένοι μέσα σε αριθμούς και διαγράμματα, οι τεχνοκράτες, οι τροϊκανοί, οι οικονομολόγοι ξεχνούν τον παράγοντα άνθρωπο.
Ζούμε σε εποχές δύσκολες. Η άσκηση πολιτικής θα πρέπει να τοποθετεί πάνω από όλα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Είναι ανάγκη να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τις οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Να στηρίξουμε με συστηματικό τρόπο το έργο της εκκλησίας. Να προωθήσουμε την ευρύτερη εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου με στόχο οι γονείς να μπορούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.
Θα εισηγηθώ και θα υποστηρίξω επίσης την προσπάθεια ανάπτυξης του ρόλου των ΚΕΠ ώστε εκτός από το ρόλο της «εξυπηρέτησης» που κατέχουν να αναλάβουν και το ρόλο της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών για τα επιμέρους κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται και οι δικαιούχοι τους δεν ενημερώνονται επαρκώς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση για τα τοπικά ΚΕΠ μέσα από την ηλεκτρονική καταχώρηση των πολιτών και δικαιούχων της περιοχής τους ώστε να μπορούν να ενημερώνονται από την υπηρεσία αυτή.
Θα αγωνιστώ για την καταστολή της εγκληματικότητας, πάλι με γνώμονα την στρατηγική που έχω αναφέρει παραπάνω. Θα πρέπει οι αστυνομικοί να απασχολούνται με την προστασία του πολίτη και όχι σε διοικητικές θέσεις, τις οποίες μπορούν να καλύψουν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που υποτίθεται ότι περισσεύουν και θα απολυθούν.
Αναφορικά τώρα με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση αγωνιζόμαστε και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ευρώ. Την παραμονή της όμως όχι ως φτωχός συγγενής, αλλά ως ισότιμο μέλος, άξιο εμπιστοσύνης και σεβασμού.
Δεν υπεκφεύγω, δεν μασάω τα λόγια μου. Είναι αναγκαία η παραμονή μας στο ευρώ. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι καταστροφικό για τη χώρα. Με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα επιδιώξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και μια ισότιμη θέση στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα πάντα έλαμπε και ξεχώριζε για τον πολιτισμό της. Για τον πολιτισμό της θα πρέπει να ξεχωρίσει και τώρα. Η ουσιαστική ανάδειξη των μνημείων μας, της βιβλιοθήκης μας, των εκκλησιών μας, της παράδοσής μας, είναι αναγκαία όχι μόνο για να λειτουργήσει ως πόλος έλξης τουριστών αλλά και για να αναδείξει και να υπενθυμίσει σε όλους ότι η Χίος, η πρώτη ελληνική δημοκρατία, ήταν και είναι κοιτίδα πολιτισμού, τόσο μέσα στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά πλαίσια.
Συνοψίζοντας λοιπόν, θέτω υποψηφιότητα στις βουλευτικές αυτές εκλογές, στους δύσκολους καιρούς που όλοι μας μαζί περνάμε, με αίσθημα ευθύνης. Καταθέτοντας μπροστά σας την πορεία μου, τα καθαρά μου χέρια και μάτια, την αγάπη μου και το όραμά μου για τον τόπο μας αλλά και τη γνώση για το πώς το όραμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Επενδύοντας στην ανάπτυξη του τόπου μας, με σεβασμό, αγάπη και επιστροφή στον άνθρωπο και την κοινωνία. Για να ζήσουμε στον τόπο μας, εμείς και τα παιδιά μας.
Κατηγορία:
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 10828 εμφανίσεις
Σχόλια
"Αυτό είναι ένα παράδειγμα
"Είναι ανάγκη να βρούμε
Είναι φοβερό, λυπηρό και
Η κοινωνική πολιτική της Ν.Δ.
Πολύ καλό το πρόγραμμα, με
Στα εισαγωγικά είναι τα λόγια
Ο πρότερος βίος της ΝΔ δεν
ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ...... Η ΧΙΟΣ ΔΕΝ
kala ta les.