Θετικός ο Νάσος Γιακαλής για Ρόκκα.
ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ.
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΤΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ -ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ- ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΡΟΚΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
"Θέλω να δώσω 2 – 3 βασικά σημεία αγωνίας και ελπίδας για τον καθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στο νησί μας. Φυσικός τόπος, εξαιρετικός, νησί φυσικού κάλλους. Τουριστική δυναμικότητα απεριόριστη, 180 χιλιόμετρα παραλίες. Ποιες είναι οι αναπτυξιακές επιλογές γι’ αυτό το χώρο από την πλευρά του ελληνικού κράτους; Η ενεργειακή διασύνδεση. Μας ρώτησε κανείς; Όχι. Είμαστε θετικοί στις προοπτικές αξιοποίησης αιολικής ενέργειας; Ναι, αλλά είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να μην ερωτάται καν και να μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Roca n Petrolia για 250 mw και 125 τεράστιες ανεμογεννήτριες σε ένα εξαιρετικά ήπιο ανάγλυφο, ορισμένες από τις οποίες είναι χωροθετημένες μόλις 500 - 800 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, ο οποίος βρίσκεται απέναντι στην Τροία και είναι της ίδιας εποχής; Για ποιο πολιτιστικό περιβάλλον μιλάμε; Να αναπτύξουμε τον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας, όμως, να το κάνουμε με ένα σοβαρό σχεδιασμό. Ποιος μας έδωσε την ευκαιρία να προσαρμόσουμε τα γενικά πολεοδομικά σχέδια των νησιών μας στα ειδικά πλαίσια για τις ΑΠΕ ή για τον τουρισμό; Κανείς. Ζητάμε τη χρηματοδότηση μελετών ενοποίησης των Σχεδίων Χωρικής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και των Γ.Π.Σ. στο νησί και η περιφέρεια απαντάει και δικαίως, ότι δεν έχω την απαραίτητη κατεύθυνση. Πότε θα γίνουν αυτά; Πρώτα θα γίνουν οι επενδύσεις και μετά θα σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του χώρου; "
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ Ο ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΡΟΚΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
"Όσον αφορά το θέμα των ΑΠΕ, σαφέστατα η χώρα μας έχει προσυπογράψει - και είναι προς τιμήν της - από τις πρώτες χώρες τη συμφωνία του Κιότο, έκανε αγώνα προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συνθήκης, η οποία όμως ματαιώθηκε. Θα πρέπει να πιάσουμε τους στόχους και μέσα στο 2020 πρέπει να καλύπτουμε το 20% με ΑΠΕ, όμως δεν βλέπω να το φτάνουμε. Στη συνέχεια, να πάμε στο 40% και στο 50%. Οι περιοχές στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ είναι συγκεκριμένες και προκύπτουν από μετρήσεις και μέσα από χάρτες. Σαφέστατα, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σχεδιασμού για την χωροθέτηση.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση, αλλά υπάρχουν μόνο προτάσεις. Θα έρθει Η απόφαση που θα γνωμοδοτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και δεύτερου βαθμού, που είναι η περιφέρεια. Το μεγάλο θέμα είναι ότι στις χώρες που έχουν προχωρήσει πάρα πολλά, όπως είναι η Ολλανδία, η Δανία, το Βέλγιο, παρατηρείται ότι το 50% των μονάδων είναι θαλάσσιες και το άλλο 50% είναι στην στεριά. Την πρόταση που υπήρξε για τη Λήμνο, την οποία και δεν είχα ξαναδεί, όμως επιδέχεται πολλές μετατροπές και προτάσεις. Άρα, επειδή έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, θα έχετε και εσείς μια ενεργή συμμετοχή.
" ΗΞΕΙΣ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειπώθηκε από τον δήμαρχο Λήμνου, δεν είμαστε κατά, αλλά σίγουρα υπέρ, αλλά βρήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι μέσω του διαδικτύου, ότι παραχωρείται στον Μυτιληναίο και κανείς δεν μας ενημέρωσε. Στείλαμε στον Μυτιληναίο και στην ΡΑΕ επιστολές, για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε και υπάρχει το εξής πρόβλημα: Ο Μυτιληναίος ισχυρίζεται ότι θα βάλει 330 Μεγαβάτ, 110 ανεμογεννήτριες των τριών. Εμείς θέλουμε τις ανεμογεννήτριες, αλλά θέλουμε έναν λογικό αριθμό, σε μέρη που δεν είναι “ΝΑΤURA” και να καθίσουμε από κοινού να συσκεφθούμε και να δούμε τι μας συμφέρει και πόσο μας συμφέρει. Αυτά δεν γίνονται έτσι. Απλώς, αυτά δημιουργούν αντιθέσεις μέσα στην κοινωνία.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ-ΓΙΑΚΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΕ-ΡΟΚΚΑ:
ΜΙΧ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ:
Επίσης, τεράστιο θέμα, κατά τη δική μας γνώμη, είναι το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε και εμείς υπέρ αυτού και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια « παλε ύουμε » για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή, να μην αγοράζουμε πετρέλαιο αφού έχουμε δωρεάν ήλιο και αέρα, που δόξα το Θεό, έχουμε άφθονο. Πληροφορούμαι , όμως , ότι συμβαίνει και στη δική σας περιφέρεια ό,τι συμβαίνει και στην Κρήτη. Προχθές, κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε και έλεγα ότι στην Κρήτη τα 800 Μεγαβάτ (Μ W ) ισχ ύς , που έχουν αυτή τη στιγμή εγκατεστημένη, τα 230 Μεγαβάτ είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Ε κκρεμεί αξιολόγηση αιτήσεων - κάποιες έχουν ήδη α ξιολογηθεί θετικ ά - για 5.500 Μεγαβάτ (Μ W ).
Θα συνδεθεί με καλώδιο, πιθανόν και με δύο, αλλά ίσως και με τρία και θα πουλάμε ενεργεία. Αυτό θα μπορούσε κανείς να πει «γιατί όχι». Αλλά όποιος ξέρει τι σημαίνει να βγάζεις πολλαπλάσια ποσότητα από αυτήν που σου χρειάζεται, σημαίνει αναίρεση της προτεραιότητας του τουρισμού, διότι γεμίζουν με καθρέφτες και ανεμογεννήτριες όλες οι βουνοκορφές. Αυτό δεν μπορεί να είναι θετικό, είναι σίγουρα αρνητικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): Από την άλλη πλευρά, έχει στο εξής πρόβλημα. Έχεις εργοστάσια τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση, που σήμερα όχι μόνο ρυπαίνουν, αλλά, ως γιατρός, που είμαι χρόνια στην πόλη της Μυτιλήνης, σας λέω ότι έχουν δημιουργήσει μεγάλο κακό. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, εσείς θέτετε το οπτικό κομμάτι. Όμως, μπορεί να γίνει μια συζήτηση, αλλά εγώ δε θα αποφασίσω πριν πάρω και τη γνώμη των δημάρχων. Θα μιλήσω και με τους δημάρχους όσο αφορά αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να δούμε το σχήμα το οποίο υπάρχει. Υπάρχουν αυτές οι περιβαλλοντικές μελέτες, τις οποίες εγώ τις πιστεύω σε μεγάλο βαθμό, όχι σε όλα όμως, γιατί έχουμε θεοποιήσει τις περιβαλλοντικές μελέτες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται και έργα. Σε τελική ανάλυση, έχουν γίνει και τραγικά λάθη, όταν σχεδόν όλα τα νησιά μας έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές NATURA, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Δηλαδή, τι πρέπει να περιμένουμε;
Εμείς ζούμε στα νησιά αυτά και θέλουμε να μείνουμε. Ακούμε ορισμένους που θέτουν ζητήματα τα οποία εγώ νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, όσο αφορά τις ήπιες μορφές ενεργείας. Επιπλέον, πόσα χρήματα και πόσα προβλήματα μπορεί να λύσει ένας δήμος; Για παράδειγμα, η Ικαρία είναι ένα νησί που έχει πόρους 273.000 ευρώ μόνο από το νόμιμο 3%, συν τι άλλο μπορεί να γίνει, γιατί γίνονται και υποδομές, δουλεύει και κάποιος κόσμος και ανοίγουν δρόμοι. Αν βάλουμε μόνο το οπτικό ζήτημα, ούτε εμένα δεν μου αρέσει, για παράδειγμα και στην Κέρκυρα και στη Ρόδο να βλέπω ορισμένα πράγματα που είναι τραγελαφικά και όμως, πηγαίνει ο κόσμος εκεί.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στην Κέρκυρα δεν έχουμε ακόμη ανεμογεννήτριες και έχει γίνει θέμα. Είναι άλλες οι ειδικές ρυπάνσεις. Εγώ πιστεύω ότι με σωστή ενημέρωση, διάλογο και κοινό στόχο βρίσκονται τα θέματα και πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε και ποια ανάπτυξη θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Εγώ θα σας δώσω την επίκαιρη ερώτηση, όπως κατατέθηκε και την απάντηση του Υπουργού, για να βγάλετε συμπεράσματα. Θα δείτε ότι δεν πρόκειται περί αυτού που είπατε, γιατί σε αυτά που είπατε στο 90% συμφωνώ. Έχει ξεκινήσει ένας μη σχεδιασμός, που για μένα είναι σχεδιασμός. Δηλαδή, το να μη σχεδιάσω και να αφήσω τα επιχειρηματικά συμφέροντα να κάνουν ό,τι θέλουν, είναι ένας σχεδιασμός που «κλείνει το μάτι» στα μεγάλα συμφέροντα. Δεύτερον, παρά το ότι εμφανίζονται Έλληνες οι οποίοι είναι «μπροστινοί», όπως λένε στην Κρήτη, πίσω βρίσκονται άλλοι. Δηλαδή, είναι το γαλλικό μονοπώλιο, η ADF, για παράδειγμα, στην Κρήτη. Ξέρω ότι σε εσάς είναι ο Ρόκας, άλλα ψάξτε το. Είναι οι Ισπανοί.
Γιατί, λοιπόν, ο σχεδιασμός μας δε γίνεται με έναν τρόπο που να είναι ενάντια στις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, αλλά γίνεται ακριβώς με τον ίδιον τρόπο και δημιουργεί και άλλες αιτίες να δημιουργήσουμε και άλλη κρίση πάνω στην κρίση, όταν δεν έχει γίνει κανένας χωροταξικός σχεδιασμός. Δηλαδή, να πούμε ότι στην Ελλάδα και σε κάθε κομμάτι της Ελλάδας θέλω συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δίνω προτεραιότητα στους Έλληνες να επενδύσουν, θέλω τεχνολογία και μπορώ να τη βρω και όλα τα υπόλοιπα. Όμως, πηγαίνει σε μια λογική που εγώ έμεινα έκπληκτος και με το στόμα ανοιχτό όταν πήγα στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου και τους ρώτησα γιατί, αφού έχουν πρώτο πρόβλημα το ότι είναι ηλεκτροβόροι και πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά στη Δ.Ε.Η., δεν κάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Εμείς ήμασταν πρωτοποριακά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, όταν αυτά απαξιώνονταν, εμείς λέγαμε «ναι». Μου έφεραν ένα ΦΕΚ που έγραφε ότι απαγορεύεται η ΔΕΥΑ να το κάνει. Γιατί απαγορεύεται για τη ΔΕΥΑ; Γιατί απαγορεύεται ο δήμος να σχεδιάζει; Είναι τόσο κακό; Γιατί επιτρέπεται χωρίς σχεδιασμό; Θα σας πω, λοιπόν, στα Χανιά, που δεν είναι η εκλογική περιφέρεια - είναι το Ηράκλειο - έχουν σκοτωθεί κυριολεκτικά ότι έγιναν νόμοι για να μπορέσουν τους πάρουν τη γη και έγιναν σε πολύ υψηλά βουνά, ενώ εμείς δεν έχουμε δρόμους στην Κρήτη, δρόμοι φάρδους 22 μέτρων, που αυτά είναι και αντιτουριστικά, μιλώντας καθ' υπερβολή.
Κατηγορία:
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1722 εμφανίσεις