Η πρώτη οργανωμένη απάντηση των πολιτών της Χίου στη κρίση
>> Και στη Χίο το δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών
Μικρό αποδείχθηκε το εντευκτήριο του Citrus για να χωρέσει το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν πολίτες του νησιού μας για το δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Το υπό συζήτηση δίκτυο «αποτελεί την απάντηση στα σημεία των καιρών και ειδικότερα στη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος» έλεγαν μέλη ενός ανάλογου δικτύου που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ήδη στη γειτονική Λέσβο, με τους διοργανωτές να θέλουν να μεταφέρουν την εμπειρία του και στη Χίο.
Σε μια αίθουσα γεμάτη νέα ως επί το πλείστον παιδιά, χωρίς να λείπουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες, ουσιαστικά μπήκαν τα θεμέλια για την δημιουργία όχι μόνο ενός δικτύου ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά μιας κοινωνίας ανθρώπινης εκεί όπου ο συνάνθρωπος δεν θα αντιμετωπίζεται ως μέσο πλουτισμού κάποιου άλλου, αλλά ισότιμα και αλληλέγγυα με όλους.
Τι είναι τα δίκτυα ανταλλαγής
Είναι μια μορφή αυτόοργάνωσης και άμυνας απέναντι στη λαίλαπα των καιρών
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία , που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά μια τοπική εναλλακτική μονάδα που αρχικά διανέμεται μεταξύ των μελών και στη συνέχεια ανταλλάσεται. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.
«Υπάρχει η ίση αντιμετώπιση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρονται αρχικά σε μικρή κλίμακα και με προσοχή έτσι ώστε να μην κάνουμε ζημιά σε επαγγελματίες» απαντά ο Δημ. Τσούχλης
Έτσι «δεν θα φτιάχνουμε αυτοκίνητα αλλά θα υπάρχει κάποιος να εκτιμήσει την ζημιά π.χ» εξηγεί, χωρίς πάντως να αποκλείονται και τέτοιες ενέργειες αφού ήδη σημειώνονται τέτοιους είδους συναλλαγές σε ανάλογα δίκτυα που λειτουργούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα Δίκτυα είναι βασισμένα στις ακόλουθες αρχές:
Ισότητα και Ισοτιμία.
Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν την λειτουργία του . Συνήθως ορίζεται και μια Ομάδα Συντονισμού που αναλαμβάνει την καθημερινή λειτουργία .
Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια.
Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Συντονισμού. Μπορούν να παρευρεθούν στις συναντήσεις της Ομάδας, να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας ενώ βέβαια υπάρχει πρόβλεψη και για όσους δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο .Στην Μυτιλήνη για παράδειγμα έχει οριστεί ένα καφέ στο κέντρο της πόλης όπου εκεί
Συμμετοχή και Αλληλεγγύη.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και την συνδιαμόρφωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος.
Η επόμενη συνάντηση των ενδιαφερόμενων θα πραγματοποιηθεί ξανά στο Citrus στις 29/2 και ώρα 18.00 έτσι ώστε να επιχειρηθεί το επόμενο βήμα για την λειτουργία του
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 4880 εμφανίσεις
Σχόλια
αφού φάνηκε ότι μικρός ο
Με την ελπίδα ότι σε δύο