Τα νησιά απαιτούν και αναμένουν ισοδύναμα μέτρα έναντι της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ
>> Του Αριστείδη Ζαννίκου
Σε πρόσφατη εκπομπή Αθηναϊκού τηλεοπτικού σταθμού, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Χαράλαμπος Γκότσης, υποστήριξε σθεναρά την άποψη ότι, “λόγοι ισότητας και δικαιοσύνης”, επιβάλουν την κατάργηση του, κατά 30%, μειωμένου Φ.Π.Α που ισχύει στα νησιά του Ανατολικού, Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου από το 1992 έως και σήμερα.
Ως γνωστόν, σύμφωνα με το τρίτο και πλέον σκληρό Μνημόνιο, η Ελλάδα, από 1ης Οκτωβρίου 2015, παύει (σταδιακά σε τρεις φάσεις) να θεωρεί ότι, τα εν λόγω νησιά, ΜΕΙΟΝΕΚΤΟΥΝ σοβαρά έναντι του στεριανού κορμού της Χώρας μας καθώς και έναντι της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου, και άρα δεν χρειάζονται πλέον ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.
Όμως, οι λόγοι της σοβαρής μειονεξίας των νησιών μας, ήταν και ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ έως σήμερα και ιδού ποιοί είναι αυτοί:
α) Η απόσταση που τα χωρίζει από τον Εθνικό κορμό, συνεχίζει να επιβαρύνει οικονομικά, και μάλιστα αισθητά, την οποιαδήποτε διακίνηση προσώπων, προϊόντων και πρώτων υλών από και προς αυτά.
β) Η γειτνίαση προς την (όχι πάντα φιλική) Τουρκία, λειτουργούσε και λειτουργεί ως παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το αίσθημα ασφαλείας τόσο των κατοίκων των νησιών μας όσο και των επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
γ) Η συχνή αποκοπή των νησιών μας σε κάθε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας (και μάλιστα ακτοπλοϊκή ενίοτε και αεροπορική), προκαλεί πρόσθετο αίσθημα ανασφάλειας κυρίως όταν αφορά περιπτώσεις επείγουσας μετακίνησης ασθενών αλλά και απλής, καθημερινής μετακίνησης προσώπων και διακίνησης εμπορευμάτων.
Αυτά ακριβώς έλαβε υπόψη του ο νομοθέτης και, το 1992, ως ελάχιστο μέτρο εξισορρόπησης των εν λόγω μειονεκτημάτων, αποφάσισε να καθιερώσει στα νησιά μας μειωμένους, κατά 30%, συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες.
Με αυτά ως δεδομένα, είναι να απορεί κανείς α) γιατί οι εταίροι και δανειστές της Πατρίδας μας, πίεσαν τόσο έντονα για την κατάργηση αυτού του μέτρου και β) γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αποδέχθηκε.
Απορίας άξιο είναι επίσης, γιατί οι δανειστές μας, πίεσαν και πιέζουν έντονα για επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας σε πλοιοκτήτες (και ναυτικούς;) η οποία,αν τελικά εφαρμοσθεί, θα πλήξει σοβαρά την Εμπορική μας Ναυτιλία άρα και τη Χίο.
Υπάρχουν υποψίες ότι, κάποιοι εκ των δανειστών, προσδοκούν σημαντικά οφέλη για τις Χώρες τους αλλά και για επιχειρηματικά κεφάλαια Εταιριών και πολιτών τους που έχουν επενδύσει στη Ναυτιλία αλλά και στον Τουρισμό γειτονικών μας Χωρών.
Είναι πολύ πιθανό, αυτές οι υποψίες να έχουν βάση αλήθειας.
Ανεξάρτητα του τί ισχύει και τί ακριβώς επιδιώκουν οι δανειστές μας, είναι να απορεί κανείς με απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της Χώρας, όπως π.χ.αυτές του κ. Γκότση, οι οποίες, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, προσπαθούν να αποδείξουν ότι, τα νησιά μας είναι περίπου “σκανδαλωδώς ευνοημένα” από την Πολιτεία έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδας ενώ ισχύει το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Αυτό δείχνει η σκληρή πραγματικότητα τουλάχιστον όπως τη βιώνει, επί χρόνια, το Ανατολικό Αιγαίο και οι κάτοικοί του.
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα Κόμματα, έταξαν στους νησιώτες, κάποιο “ΑΝΤΙΔΩΡΟ” έναντι της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α που, ως αναμένεται, θα αυξήσει και άλλο το ήδη υψηλό κόστος ζωής μας, και βεβαίως, ανεξάρτητα από το βαθμό εισπραξιμότητας του Φ.Π.Α., αναμένουμε οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη. Προς τούτο, οι δύο Βουλευτές μας, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, το εδώ Πανεπιστήμιο και οι λοιποί Τοπικοί Φορείς, πρέπει ΑΜΕΣΑ να συνεργασθούν αλλά και να συντονισθούν με τα άλλα νησιά ώστε να κατατεθεί ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για εφαρμογή ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΜΕΤΡΩΝ προς εξισορρόπηση των συνεπειών από την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.
Αναμένουμε σχετικές ενέργειες κυρίως από τα Κυβερνητικά Κόμματα που έχουν και την ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για ό,τι αρνητικό ήθελε προκύψει.
Άλλο τόσο όμως αναμένουμε ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ να δούμε αν και τί προτάσεις λήψης ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (π.χ. μεταφορικό ισοδύναμο ή κάτι παρόμοιο) θα καταθέσουν προς την Κυβέρνηση τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας ή ακόμη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ ουσιαστικό:
-Μήπως θα είναι χρήσιμο να λάβουν θέση, επί του σοβαρού αυτού θέματος, οι πρώην Βουλευτές Χίου, τα κόμματα των οποίων (Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) ορθώς ψήφισαν και στήριξαν, επί 23 χρόνια, τον μειωμένο Φ.Π.Α στα νησιά μας;
Θυμίζω ονόματα: Γ. Βαρκάρης, Αντ. Κοτσακάς, Ελπ. Τσουρή και Κ. Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ.
Θ. Βαρίνος, Ι. Πίττας, Ι. Κοσμίδης, Κ. Μουσουρούλης, Στ. Κάρμαντζης και Μ. Σόδη από τη Νέα Δημοκρατία.
Θα είχε ενδιαφέρον να ακουστεί η βαρύνουσα άποψή τους. Την αναμένουμε, ελπίζοντας ότι θα ακουσθεί αλλά και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους νυν Κυβερνώντες.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1160 εμφανίσεις