BINTEO: Το Μερσινίδι ως λύση προτάσσει και η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Για τις αιτίες αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της εκρηκτικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μίλησε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής στα τοπικά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Χίο.
Να σημειωθεί ότι το επιτελείο του Ελληνικού γραφείου επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης του Μερσινιδίου, καθώς επίσης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς.
«Προτεραιότητα η επέκταση του Μερσινίδιου ή η δημιουργία καταυλισμού σε κοντινή περιοχή»
Την λύση της επέκτασης των υποδομών που ήδη υπάρχουν στο Μερσινίδι ή τη δημιουργία καταυλισμού σε κοντινή περιοχή προκρίνει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, την οποία και θα προωθήσει στα αρμόδια Υπουργεία.
Ενημερωμένος για την αιφνίδια διακοπή των εργασιών στην περιοχή από το Δασαρχείο, ο κ. Τσαρμπόπουλος δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή η Χίος αντιμετωπίζει δυσκολότερη κατάσταση σε σχέση με τη Λέσβο. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, μας δίνουν την εικόνα ότι το Μερσινίδι είναι πλέον υπερπλήρες, δεδομένου ότι ενώ είναι χωρητικότητας 110 ατόμων αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πάνω από 300. Άρα, τίθεται ζήτημα ανθρωπιστικών αναγκών αλλά και ιατρικών ελέγχων και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες…
Τίθεται επιτακτικά η ανάγκη εξεύρεσης ενός πρόσθετου χώρου. Αυτό που έχουμε συζητήσει και με τις αρχές γενικά είναι ότι από τη στιγμή που έχεις ένα να χώρο προσπαθείς να τον διευρύνεις. Δεν πας αλλού. Γιατί με το να πολυδιασπάσεις τις δυνάμεις σου, δημιουργείς επιπλέον προβλήματα, δεν τα επιλύεις.
Η πρότασή μας σαφώς και είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για διεύρυνση του χώρου του Μερσινιδίου, ή κάπου εκεί κοντά ώστε να γίνονται όλα μαζεμένα.
Γνωρίζω ότι υπήρξε μία εμπλοκή από το δασαρχείο. Δεν θα σχολιάσω αυτή την απόφαση. Όμως θα πω ότι θα πρέπει να θεωρηθεί αυτό σαν προτεραιότητα η επέκταση του χώρου και η πολιτική προσπάθεια θα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Τσαρμπόπουλος.
«Τριπλασιασμός των αφίξεων στο Αιγαίο»
Παρουσιάζοντας τη γενική εικόνα στα νησιά του Αιγαίου, ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, έχει σημειωθεί τριπλασιασμός στις αφίξεις.
«Δεν έχει σχέση η αυστηρότερη ή ελαστικότερη πολιτική κράτησης»
Όπως τόνισε ο κ. Τσαρμπόπουλος τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν μια διογκούμενη τάση, της οποίας οι αιτίες δεν έχουν κάνουν με το εάν η μια ή άλλη κυβέρνηση εφαρμόζουν αυστηρότερη ή ελαστικότερη πολιτική κράτησης.
«Να θυμίσουμε ότι το 2014 που είχαμε την πιο σκληρή πολιτική κράτησης με 18μηνα και πάνω, αυτό δεν εμπόδισε τις αφίξεις που να τριπλασιαστούν στο θαλάσσιο πέρασμα σε σχέση με το 2013», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αιτίες
Η κρίση στη Σύρια, όπως ανέφερε, που μπαίνει φέτος στον 4ο χρόνο με αποτέλεσμα μάζες ανθρώπων να έχουν εγκλωβιστεί σε γειτονικές χώρες (Τουρκία Λίβανο Ιορδανία, Ιράκ Αίγυπτο), δημιουργεί ένα νέο κύμα 10άδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι στρέφονται προς την Ευρώπη, αφού όσο ο χρόνος περνά χάνουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Δεν χρειάζεται να χειροτερέψει η κατάσταση στη Συρία το ότι διαιωνίζεται κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την προσδοκία της επιστροφής», σημείωσε ο ίδιος.
Η δεύτερη αιτία της εκρηκτικής αύξησης προσφύγων σύμφωνα με τον κ. Τσαρμπόπουλο είναι ότι το πέρασμα από τη Λιβύη προς την Ιταλία μέσω της επικίνδυνης διέλευσης της Μεσογείου με τα γνωστά ναυάγια έχει δυσκολέψει τους Σύρους και για λόγους ασφάλειας, αλλά και για λόγους πρόσβασης, αφού από τον Ιανουάριο κάποιες χώρες ζητούν βίζα για τους Σύρους. «Μετά από αυτό είναι δύσκολο να προσεγγίσουν την Λιβύη κι έτσι στρέφονται προς το Αιγαίο», κατέληξε ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1659 εμφανίσεις