«Βάλτε σε προτεραιότητα τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων και όχι την ελεγχόμενη στάθμευση»
>> Γράφει ο Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης
Ποιος θα πίστευε ότι θα επαληθευόταν τόσο τραγικά ένα αλληγορικό χρονογράφημα που είχα γράψει στην αρχή τούτης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης με τίτλο «Ταξίδι στη χώρα ΘΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ». Και ενώ μέσα από την αλληγορία μου είχα σκοπό να φωτογραφίσω τα όσα συνέβαιναν ή θα συνέβαιναν μέσα στο θολό τοπίο του εξανδραποδισμού, της εμπορευματοποίησης και του χαρατσώματος κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας από την ανάλγητη και αντιλαϊκή συμπεριφορά της εξουσίας, χάριν των εκλεκτών του πλούτου, σήμερα βλέπουμε την τοπική διοίκηση και τους φορείς της να γίνονται άξιοι συνεχιστές, συνοδοιπόροι και θιασώτες του έργου της.
Η εξαγγελία ενός ακόμη εισπρακτικού μέτρου με την εισήγηση ελεγχόμενης στάθμευσης στη «Φτωχιά Προκυμαία» -οδός Νεωρίων σήμερα- και γύρω από το Λιμεναρχείο βρίσκει το χιώτικο λαό αντιμέτωπο με άλλο ένα χαράτσι που θα αναγκαστεί, θέλοντας και μη, να πληρώσει. Ως πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση κανείς δεν ξέρει. Όσο όμως την ανεχόμαστε στο όνομα του νοικοκυρέματος, στο όνομα των δήθεν κακών νοοτροπιών, όλοι εμείς , που δεν αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας στα πέριξ του Λιμεναρχείου, προκειμένου να πάμε εκδρομή στην Τουρκία ούτε και είμαστε επαγγελματίες προκειμένου να έχουμε «ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα επί της Νεωρίων», όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, για να δικαιολογήσουν τα μέτρα τους, θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά «το μάρμαρο».
Είναι η λογική του «πονάει νύχι, κόβει κεφάλι». Είναι η λογική που καταδεικνύει ότι ελλείψει επιχειρημάτων, η τοπική εξουσία φτιάχνει όσα απ’ αυτά της χρειάζονται, προκειμένου ο στόχος της να εκπληρωθεί με κάθε μέσο και χωρίς να στενοχωρήσει αυτούς που πρέπει να στενοχωρήσει, αλλά μόνο τους φουκαράδες που θα πληρώνουν τη στάθμευσή τους χρυσή, ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν και δεδομένη.
Η ελεγχόμενη στάθμευση των χώρων αυτών είναι μια ακόμη οικονομική αφαίμαξη και αν γίνει και σε 24ωρη βάση -από όσα διαβάζουμε στον τοπικό τύπο-, θα βλάψει τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους στους παραπάνω χώρους και οδούς, τους πελάτες των κάθε λογής καταστημάτων εστίασης, βιομηχανικών-ναυτιλιακών ειδών, πρακτορείων κ.λπ. (που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις), τους κατοίκους, τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες της περιοχής, τους επιβιβαζόμενους και αποβιβαζόμενους επιβάτες των πλοίων και όσους εποχούμενους τους εξυπηρετούν.
Ας μην ξεχνούν όσοι την εισηγήθηκαν πως απέναντί τους έχουν πια ανέργους ή εργαζομένους των 300 ευρώ και όχι πλούσιους επενδυτές, που δε θα λυπηθούν το τίμημα που θα επιβληθεί, όποιο κι αν είναι αυτό. Ας μη ξεχνούν ότι όλοι δεν είναι νέοι, υγιείς και δυνατοί για να υπομείνουν τον ήλιο, τη βροχή, το περπάτημα από και προς τους χώρους αυτούς. Ας μην ξεχνούν ότι οφείλουν στον κόσμο που τους εξέλεξε και δεν τους οφείλει ο κόσμος. Ας καταλάβουν ότι τα τέλη προς όλες τις κατευθύνσεις είναι αβάσταχτά για τη λαϊκή οικογένεια.
Αν πραγματικά ο δημοτικός φορέας ενδιαφερόταν να παράσχει υπηρεσίες δωρεάν και όχι επί πληρωμή, ακολουθώντας τη ρότα εμπορευματοποίησης των πάντων, θα φρόντιζε να δημιουργήσει ένα αντισταθμιστικό έργο από εκείνο της ελεγχόμενης στάθμευσης, ένα έργο που θα έδινε τη δυνατότητα να σταθμεύσει ο οποιοσδήποτε δωρεάν για να εξυπηρετήσει ή να εξυπηρετηθεί. Και τέτοιοι χώροι υπάρχουν πολλοί στη γύρω περιοχή. Αλήθεια, σε ποιο νησί γίνεται αυτό που γίνεται στο δικό μας; Πού δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμευσης στο λιμάνι; Στη Μυτιλήνη; Στη Σάμο; Στη μικρή Ικαριά; Στη Λήμνο; Σε ποιο νησί ο ταξιδιώτης επιβιβάζεται ή αποβιβάζεται από τα πλοία και δεν έχει δικαίωμα να σταματήσει ή να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του για κάθε εύλογη αιτία; Σε ποιο λιμάνι δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος αναμονής για όποιον ταξιδεύει, υποδέχεται ή κατευοδώνει ταξιδιώτη; Σε ποιο λιμάνι οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να γίνονται κουβάρι με τα αυτοκίνητα, εκτιθέμενοι απευθείας στο δρόμο; Ακριβό όπλο διάλεξαν (την επί πληρωμή στάθμευση) για να χτυπήσουν τις κακές νοοτροπίες, όπως υποστηρίζουν, υποβιβάζοντας και το μυαλό μας και την αξιοπρέπειά μας.
Αν επιθυμούν ένα έργο με δημιουργικό και εποικοδομητικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ας το κάνουν με τον έλεγχο κατάχρησης των πεζοδρομίων από εξοπλισμό άσχετο με τη χρήση τους και το σκοπό τους, με τον καθαρισμό των πεζοδρομίων και των παρτεριών της συγκεκριμένης οδού, που βρομάνε από τα ούρα και τα περιττώματα ανθρώπων και ζώων, με την καταπολέμηση των ποντικιών που δρουν ανενόχλητα στα φρεάτια ομβρίων, με την απολύμανση και τον καθαρισμό των κάδων απορριμμάτων, με τη δημιουργία ουρητηρίων, που θα εξυπηρετήσουν πολύ κόσμο που δρα στην περιοχή, αλλά και των ταξιδιωτών, με τη δημιουργία λειτουργικού χώρου αναμονής επιβατών. Ας αξιοποιήσουν την παλιά ιχθυόσκαλα, που αφενός καταρρέει, αφετέρου έχει ντυθεί με χιώτικα τοπία για να κρύβουν το χάλι της.
Εν κατακλείδι, η «Φτωχιά Προκυμαία», αλλά και οι χώροι «πέριξ του Λιμεναρχείου» (γιατί όχι και το κτίριο του Λιμεναρχείου), για να αναβαθμιστεί, να μην είναι «Φτωχιά» και να γίνει «οδός Νεωρίων», για να αναπτυχθεί και να γίνει χώρος εξυπηρέτησης κάθε είδους δραστηριοτήτων, χώρος με ποιοτικό υπόβαθρο, δε χρειάζεται να προηγηθεί άλλο ένα άγριο χαράτσωμα όσων τη χρησιμοποιούν και ζουν σ’ αυτήν και από αυτήν. Χρειάζεται να μπουν σε προτεραιότητα οι καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων της και να ικανοποιηθούν μια μια, έχοντας πάντα κατά νου ότι η δημοτικές αρχές δεν μπορεί να θέτουν υπέρ πάντων ως σκοπό τους το κέρδος.-
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1822 εμφανίσεις