«Τσιμπημένο» το πασχαλινό τραπέζι λόγω ανατιμήσεων [BINTEO]
Το αρνί και η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές του πασχαλινού τραπεζιού. Σταθερή αξία που αγαπάμε όλοι και το αφράτο τσουρέκι. Από εκεί κι έπειτα σοκολατένια αυγά, κουλουράκια, μασουράκια μπαίνουν στη λίστα με τα ψώνια.
Με τις τιμές ωστόσο βασικών αγαθών να έχουν ανατιμηθεί, το πασχαλινό τραπέζι φέτος είναι αισθητά ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι.
Στα κρεοπωλεία της Χίου το κατσίκι και το αρνί φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κόστιζαν 8,5 με 9 ευρώ. "Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των ζωοτροφών, με τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα καύσιμα, η τιμή του κρέατος μπορεί να δικαιολογηθεί. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσει το κατσίκι και το αρνί στον καταναλωτή σε μία λογική τιμή", τόνισε ο Θωμάς Παραδείσης, καλώντας παράλληλα τον κόσμο της Χίου να προτιμήσει τα παραδοσιακά κρεοπωλεία για τις αγορές του, αφού όπως είπε μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά η ποιότητά τους είναι καλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Ο ίδιος, έδωσε στη συνέχεια συμβουλές για μια πετυχημένη μαγειρίτσα.
Πασχαλινό τραπέζι, χωρίς γλυκά...δεν γίνεται
Οι πασχαλινές μυρωδιές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο για το ελληνικό Πάσχα, ενώ οι επιλογές των γλυκών είναι αμέτρητες στα χιώτικα ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο οι αγορές φέτος είναι περιορισμένες.
"Εμείς ξεκινάμε παραδοσιακά με μασουράκια με μέλι και μαστίχα. Έχουν μεγάλη ζήτηση. Στη συνέχεια προχωράμε με τσουρέκια, σοκολατένια αυγά -υγείας και σοκολάτα γάλακτος-, κουλουράκια, πάστες, τούρτες και άλλα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Αυγουστάκης. Τι χρειάζεται όμως για ένα νόστιμο τσουρέκι; "Αγάπη πολύ... Ο παππούς μου έλεγε ότι το πιο δύσκολο πράγμα στην ζαχαροπλαστική είναι το τσουρέκι. Μπορεί να το κάνεις ο ίδιος δύο φορές και να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα", ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας στη συνέχεια χρήσιμες συμβουλες.
Από όλη την κατάσταση που επικρατεί δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η τιμή του πασχαλινού τσουρεκιού που φέτος κοστίζει 13 ευρώ, ενώ πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 11.80. "Αυτό συμβαίνει λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος", τόνισε ο κ. Αυγουστάκης, συμπληρώνοντας: "Ενδεικτικά αναφέρω, ότι αγοράζαμε τη ζάχαρη 0.55 λεπτά και τώρα είμαστε στο 1.26 λεπτά, ενώ το άλευρο του τσουρεκιού κόστιζε 0.90 λεπτά και σήμερα 1,57... Όσο για το κόστος της ενέργειας...ας μην το συζητήσουμε".
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και να μην μετακυλήσουν όλο το κόστος στους καταναλωτές, προκειμένουν να συνεχίσουν να ψωνίζουν από τα καταστήματά τους.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 691 εμφανίσεις