Το πόρισμα των ανακριτών για την Χρυσή Αυγή
Καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή είναι το πόρισμα των ανακριτών που απεστάλη στη Βουλή για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα για το αδίκημα της ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Βασικός στόχος της οργάνωσης, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σημείωμα, είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το αίτημα των ανακριτών αναμένεται να εξετάσει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, στην οποία έχουν επίσης κληθεί να παρουσιαστούν και να δώσουν εξηγήσεις το απόγευμα της Πέμπτης βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δώσουν το «παρών» για να απολογηθούν.
Στην πορισματική τους έκθεση οι ανακριτές επικαλούνται το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει βαρύτατες ποινές για απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, τονίζοντας ότι αυτός ακριβώς είναι εξαρχής ο σκοπός της οργάνωσης.
Αφού κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία της ίδρυσης της Χρυσής Αυγής, το 1987, οι ανακριτές αναφέρουν ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο πολιτικό και στο ιδεολογικό σκέλος στο καταστατικό της οργάνωσης, ενώ σε ιδεολογικό επίπεδο η Χρυσή Αυγή υπεραμύνεται της φυλετικής καθαρότητας της Αριας Φυλής, στην οποία περιλαμβάνει τους Ελληνες.
Οσον αφορά, ωστόσο, «τους μη ανήκοντες σε αυτήν, είναι υπάνθρωποι και σε αυτούς συγκαταλέγονται οι μετανάστες, οι αλλοδαποί, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι έχοντες νοητικά ή κινητικά προβλήματα» αλλά και οι διαφωνούντες προς τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τους ανακριτές κ.κ. Σπύρο Γεωργουλέα και Χρήστο Παπακώστα «για τα μέλη της Χρυσής Αυγής η βία είναι το μήνυμα και όχι απλώς μέσον προς επίτευξη των σκοπών τους».
Οι ανακριτές, στη συνέχεια, περιγράφουν αναλυτικά την διαδικασία που ακολουθείται για τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης που παρουσιάζει ομοιότητες με την εκπαίδευση των στρατιωτών στις ειδικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων, παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της ιεραρχίας και της δομής της και αναφέρουν ως παράδειγμα τον τρόπο που λειτουργούσε η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.
Επίσης, αναφέρουν ότι «προκύπτουν και στοιχεία για ενδείξεις τέλεσης και άλλων εγκλημάτων από τους έξι βουλευτές, που είναι ήδη κατηγορούμενοι και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», προαναγγέλοντας την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Στην παραγγελία τους για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών, οι ανακριτές αναφέρουν τα εξής για τα αδικήματα που βαρύνουν τον καθένα από αυτούς:
Ο Στάθης Μπούκουρας κατηγορείται ότι ήταν καθοδηγητής χρυσαυγιτών σε τραμπουκισμούς εναντίον αλλοδαπών ενώ μάρτυρας κατέθεσε ότι ίσως κρύβει και όπλα
Ο Γιώργος Γερμενής κατηγορείται ότι υπήρξε εκπαιδευτής χρυσαυγιτών σε τεχνικές μάχης ενώ μάρτυρας κατέθεσε ότι του έμαθε να σκοτώνει
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος κατηγορείται ότι υπήρξε στέλεχος της οργάνωσης με βάση καταθέσεις.
Εάν η επιτροπή της Βουλής αποφασίσει να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας τους, θα φέρει την πρόταση στην Ολομέλεια, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, και θα λάβει απόφαση μετά από ψηφοφορία.
Εφόσον στην Ολομέλεια η εισήγηση για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπερψηφισθεί, οι βουλευτές θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της δικαιοσύνης και ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμη και εντάλματα σύλληψης.
Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της διακοπής της χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή, καθώς έχουν διατυπωθεί διαφωνίες από πλευράς μέρους της αντιπολίτευσης επί της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να εξετασθούν παλαιότερα αιτήματα άρσης ασυλίας που εκκρεμούν για:
Τον Ηλία Κασιδιάρη για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης
Τον Ηλία Παναγιώταρο για τα επεισόδια στο "Χυτήριο" και
Τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο για παράνομο ραδιοσταθμό
Πηγή: ethnos.gr
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 911 εμφανίσεις