Παρέμβαση Στ.Μιχαηλίδη - Δέσμευση Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κτηματολογικού Γραφείου Χίου
Θετικές εξελίξεις ενδέχεται να προκύψουν για το Κτηματολογικό Γραφείο Χίου μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή μεταξύ του Βουλευτή Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη, και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστου Μπουκώρου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του πρώτου προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση προς οριστική αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι επί ακινήτων στη Χίο, ο Στ. Μιχαηλίδης έλαβε σήμερα τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού για ενέργειες του Υπουργείου εντός του επόμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής επανέφερε το αίτημα άμεσης πρόσληψης προσωπικού στο Κτηματολογικό Γραφείο Χίου και για εξ αποστάσεως αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού του κτηματολογίου προκειμένου να μπει τάξη στις χιλιάδες εκκρεμότητες που έχουν πλέον συσσωρευτεί.
Όπως επεσήμανε ο βουλευτής «Το ελάχιστο προσωπικό, παρά την εμπειρία που διαθέτει και τις τεράστιες προσπάθειες που αδιαλείπτως καταβάλλει, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διαχειριστεί σε εύλογο χρόνο τον μεγάλο όγκο αιτήσεων που δέχεται καθημερινά».
Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός κος Χρήστος Μπουκώρος, αναγνώρισε τα προβλήματα και ανακοίνωσε ότι «Την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας του Κτηματολογίου θα αναλάβει τον ρόλο του νομικού εισηγητή με εξ αποστάσεως εργασία», με τον Βουλευτή να χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη ως «θετικό βήμα» αλλά όχι αρκετό.
Παράλληλα ο Στ. Μιχαηλίδης ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των οριοθετημένων περιοχών των πρώην Δήμων Ιωνίας, Ανέμωνα, Αγίου Μηνά και Μαστιχοχωρίων της Χίου αλλά και των λοιπών νησιών του Βορείου Αιγαίου που παραμένουν στον αέρα από το 2015.
«Επί δέκα χρόνια, από λάθη του ίδιου του κτηματολογίου, η ακίνητη περιουσία σε πολλές περιοχές του νησιού δεν οριοθετείται και δεν οριστικοποιείται. Όλα τα δικαιώματα τελούν υπό αίρεση ενώ ο δικαιούχοι, αν και συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται σε πολλαπλάσια έξοδα, μη δυνάμενοι να διαχειριστούν -όπως επιθυμούν- τις περιουσίες τους», ανέφερε ο βουλευτής συνεχίζοντας «Πρόκειται για δεκάδες μικρά κτήματα για τα οποία καλούνται να πληρώνουν μηχανικούς και δικαστικούς επιμελητές προκειμένου να τα οριοθετήσουν, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα.»
Για το εν λόγω θέμα ο Υφυπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα είναι γνωστό τόσο για τη Χίο όσο και τα νησιά της Λέσβου και της Λευκάδας και ανέφερε ότι «Προγραμματίζεται για τον Ιούνιο νομοθετική πρωτοβουλία για την αντικατάσταση της υφιστάμενης υποχρέωσης κοινοποίησης δια δικαστικού επιμελητή από ηλεκτρονική διαδικασία αναρτήσεων επαναπροσδιορισμού και υποβολής αντιρρήσεων». Ωστόσο, ο Υφυπουργός δεν έκανε λόγο για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της φάσης επαναπροσδιορισμού.
Κλείνοντας ο βουλευτής χαρακτήρισε την σημερινή λειτουργία του κτηματολογίου ως οπισθέλκουσα που εμποδίζει τα νησιά μας να αναπτυχθούν και μειώνει το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων τους, δηλώνοντας ότι «Η σύνδεση με τη γη μας είναι η ρίζα που μας κρατά με τον τόπο μας. Η πολιτεία πρέπει να την προστατεύσει με κάθε τρόπο».
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 394 εμφανίσεις