Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα: Η σημασία των νησιών
>> Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα
''Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.
Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.''
Αυτό ήταν μέρος του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικό λαό. Είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι υπήρξε σημαντική επιβάρυνση (στην κοινωνική και οικονομική ζωή) των νησιών, γιατί κάποιοι ακόμα προσπαθούν να μας πείσουν για το ακριβώς αντίθετο. Εμείς φυσικά δεν είχαμε συνδέσει και ούτε θα συνδέσουμε ποτέ,συντελεστές ΦΠΑ, ψεύτικα ανταλλάγματα και «παροχές» (που άλλωστε αποτελούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις ενός κανονικού κράτους απέναντι σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές), με την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση (με αναλογία 80-20 κατά τον κ.Μουζάλα). Αυτό που λέμε εδώ και μήνες και τελικά ειπώθηκε ως παραδοχή και από τα επίσημα χείλη του Πρωθυπουργού, είναι ότι δεν θα σηκώσουν την μεταναστευτική κρίση όλης της Ευρώπης, τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επιβάλουν την ανακούφιση των νησιών.
Ας δούμε τι προηγήθηκε πριν από αυτήν την δήλωση:
Στην συνάντηση των αιρετών της Χίου στο Μέγαρο Μαξίμου στις 8 Νοεμβρίου με πλήθος υπουργών, που κατέληξε στο γνωστό αδιέξοδο, Περιφέρεια και Δήμος, είχαν για πρώτη φορά κοινή πρόταση που προέκυψε από την υιοθέτηση των γνωστών θέσεων της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα.
Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να παρθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του μεταναστευτικού. Ως απαραίτητη προϋπόθεση, για την εξεύρεση λύσης, ήταν να γίνει μία ειλικρινής συζήτηση, με αναδρομή στο παρελθόν φθάνοντας έως το σήμερα. Στο τι συνέβη δηλαδή στην πορεία αυτών των δύο χρόνων που ξεκίνησε η κρίση για το νησί μας, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Πως φθάσαμε εδώ, ξεκινώντας με την πολιτική των ανοικτών συνόρων της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του συντρόφου της κ. Θοδωρή Δρίτσα, στο νευραλγικό πόστο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στην συμφωνία του Μαρτίου 2015 μεταξύ Ευρώπης -Τουρκίας; Τι θα σήμαινε η συμφωνία αυτή για τα Ελληνικά νησιά στα οποία είχαν δημιουργηθεί τα χοτσπότς; Πως φθάσαμε από το κύμα συμπαράστασης της Χιακής κοινωνίας προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, να καταλήξουμε στην καχυποψία και την ανασφάλεια τόσο από τον τοπικό πληθυσμό, όσο και από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στο νησί μας; Πως λειτούργησε στην πράξη η ''βιτρίνα'' του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, η ΒΙ.ΑΛ.; Γιατί και από ποιούς κρινόταν αναγκαία η δημιουργία νέων δομών, μετατρέποντας έτσι όλο το νησί σε έναν ανοικτό καταυλισμό;
Ήταν πλέον, κοινή διαπίστωση, ότι πηγαίναμε σε μία παγίωση της κατάστασης, η οποία θα συνόδευε την καθημερινότητα μας για άγνωστο μέλλον.
Από την αρχή, από τη μεγάλη συγκέντρωση της πλατείας, αναφερθήκαμε στον τρόπο που λειτουργούσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κ. Μουζάλας. Είχαμε πει, ότι η εμφανής έλλειψη σχεδίου, ήταν το σχέδιο τους!!!!!!
Σκεφτείτε ποιοι μέχρι τώρα είχαν επωμιστεί το βάρος και το πολιτικό κόστος; Οιοσδήποτε άλλος, εκτός από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις και ασκούσαν κρυφά την πολιτική τους. Κάπως έτσι φθάσαμε, από την στιγμή που δεν υπήρχαν, ούτε κανόνες, ούτε αριθμητικό πλαφόν στις εγκλωβισμένες ροές, στις συνθήκες ζούγκλας, με την πυροδότηση των γνωστών ακραίων καταστάσεων , όπως η σημερινή αναταραχή στην Σούδα.
Η σφοδρή αντιπαράθεση του κ. Μουζάλα με την τοπική κοινωνία αλλά και η απώλεια κάθε ίχνους αξιοπιστίας εκ μέρους του, προήλθε από το γεγονός ότι στην συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας, πουθενά δεν υπήρχε υποχρέωση οι ροές να εγκλωβίζονται στο νησί μας. Δηλαδή με δεδομένο ότι επαναπροωθήσεις δεν γίνονται , και επειδή δεν έχουν ετοιμασθεί καταυλισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει τα νησιά να σηκώνουν το παράλληλο βάρος της εισδοχής αλλά και της μόνιμης παραμονής! Η συμφωνία δηλαδή δεν θα καταπέσει από τον κυνικό εκβιασμό της Τουρκίας με το άνοιγμα της στρόφιγγας των ροών, αλλά από την μεταφορά τους εντός της Ελληνική Επικράτειας!!!! Με την πολιτική του εγκλωβισμού τελικά υπάρχουν ή όχι Εθνικοί λόγοι, για την εξαίρεση των νησιών ως τόπων παραμονής και εγκατάστασης;
Ας δούμε τι δήλωσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου : ''Ο Έβρος, και συνολικά η Θράκη, βρίσκονται εκτός σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα για συγκεκριμένους, ιστορικούς και εθνικούς λόγους''.
Αυτό όμως που προκαλεί το κοινό αίσθημα, είναι η απειλή από τον κ. Μουζάλα, ότι ο ίδιος θα προτρέπει τα Μ.Μ.Ε. να αμαυρώνουν το όνομα της Χίου. Μετά από δύο χρόνια δοκιμασίας για τον Χιακό λαό και χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική από μέρους του υπουργού, εκτοξεύονται απειλές από την κεντρική εξουσία, λες και το νησί μας πρόκειται για τμήμα ξένου-εχθρικού κράτους.
Ταυτόχρονα γίνεται η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ,πλειάδας Ελληνικών νησιών από την Τουρκία με πολύ πιθανή την ύπαρξη θερμού επεισοδίου, ενώ υπάρχουν πολύ πρόσφατες αναφορές των ελληνικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για πιθανό συντονισμένο σχέδιο εξέγερσης στους καταυλισμούς.
Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών:
· Παρακολουθούν με έκπληξη διάφορες ΜΚΟ συνεπικουρούμενες και από μερίδα αιρετών, να παίζουν τον ρόλο του μεσίτη και του ταξιθέτη ,στην προσπάθεια μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στο νησί, με μακροχρόνιες μισθώσεις.
· Βλέπουν ροές κονδυλίων σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, να λειτουργούν σαν δέλεαρ αποδοχής της εφαρμοζόμενης πολιτικής .
· Βλέπουν τον μεγάλο κίνδυνο η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου να τείνει να εξαρτηθεί μόνο από το μεταναστευτικό.(Πρόσφατα ΜΚΟ προέτρεπε το επαγγελματικό επιμελητήριο, να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για ανίχνευση υποψηφίων ανάμεσα στους μετανάστες, για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας).
· Βλέπουν την περίεργη προσπάθεια κάποιων να βρίσκουν μόνο θετικά τα αποτελέσματα του μεταναστευτικού και να βάζουν απέναντι την πλειοψηφία της κοινωνίας που σκέφτεται τα αυτονόητα και βλέπει την πραγματικότητα, ταυτιζόμενοι πλήρως αλλά όχι περιέργως ,με την προσπάθεια του υπουργού για τον ίδιο σκοπό
· Βλέπουν νέες ροές καθημερινά με άτομα που δεν έχουν καμμία σχέση με την ιδιότητα του πρόσφυγα ,και τον αριθμό των εγκλωβισμένων να αυξάνεται.
· Βλέπουν βουλευτές και τοπικές αρχές να αδρανούν, παρατηρώντας την ραγδαία επιδείνωση των παραπάνω φαινομένων, αντί με μια φωνή να διεκδικούν με ένταση καθημερινά την βελτίωσή τους απο την κεντρική εξουσία .
Κατόπιν αυτών ,πως πρέπει να αισθάνονται;
Θα πρέπει λοιπόν, να αποδεχθούν την υπάρχουσα κατάσταση παθητικά, φοβούμενοι ότι οι γνωστοί κύκλοι θα τους χαρακτηρίσουν ως ακραίους;
Ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών με την πολιτική που ακολουθείται απο το υπουργείο , δημιουργεί συνθήκες ομηρίας των νησιών, ενισχύοντας τις επιδιώξεις της γείτονας χώρας.
Η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων απο το Δημοτικό Συμβούλιο θέσεων της Παγχιακής επιτροπής αγώνα , και η εξαίρεση των νησιών από τον σχεδιασμό για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα κρίνεται επιβεβλημένη. Καλούνται όλοι πολίτες, οι θεσμικοί φορείς και οι αιρετοί να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Άλλη λύση δεν υπάρχει.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2009 εμφανίσεις