H οικοφιλοσοφία , η Ύβρις και οι κουτοπονηριές του νεοέλληνα
>> Του Θανάση Γεωργούλη - Σαμάνος
Στο βιβλίο «Οικοφιλοσοφία» 1981, του Henryk Skolimowski, εκδόσεις «Κάλβος» σε μια εξαιρετική μετάφραση του Δημοσθένη Κούρτοβικ, ο συγγραφέας γράφει:
«Ένας από τους σκοπούς αυτού του βιβλίου είναι ν’ αποκαλύψει την ποικιλία των μηχανιστικών και φυσικών σχέσεων (μέσα στις οποίες έχουμε μπλεχτεί κι από τις οποίες οριζόμαστε), για ν’ αποδείξει ότι οι περισσότερες κρίσεις που μας μαστίζουν, ιδιαίτερα οι οικονομικές, δεν είναι αποτέλεσμα κακής θέλησης ή μειωμένης ορθολογικότητας στην ανάλυσή μας, αλλά οφείλονται σε πολύ βαθύτερα αίτια: προέρχονται από το γεγονός ότι έχουμε κατασκευάσει ένα λειψό κώδικα για να διαβάσουμε τη φύση κι ότι αυτός ο κώδικας μας οδηγεί σε μια ελαττωματική επικοινωνία με τη φύση. Η βαθύτερη αιτία βρίσκεται στα ίδια τα θεμέλια του κοσμοειδώλου μας και στις αντιλήψεις που απορρέουν από αυτό το κοσμοείδωλο».
Ο γιγαντισμός των αγορών, οι ξέφρενοι ρυθμοί ανάπτυξης και ο πολλαπλασιασμός των υβριδίων, (ο πολλαπλασιασμός του μη αυθεντικού), είναι γνωρίσματα του διαχωρισμένου ανθρώπου, ο οποίος ακόμα και όταν ενώνεται σε ομάδες, κόμματα ή εθνότητες συνεχίζει να είναι διαχωρισμένος, από το περιβάλλον βασικά (βλ. www.kounoupi.gr Οδηγίες για τη συλλογή μανιταριών κλπ.).
Πρέπει ο άνθρωπος να ξαναβρεί τη χαμένη του πνευματικότητα, τον αλτρουισμό και την ευγένεια διότι η φύση νιώθει την Ύβρη και αντιδρά αυτόματα.
Αναφέρομαι στην αρχαιοελληνική αντίληψη περί ύβρεως και τιμωρίας.
Αυτό εννοώ όταν λέω ότι η φύση θα μας αρχίσει στις φάπες και ότι ήδη το κάνει . Σε ένα άρθρο που δημοσίευσα το 1987 στο «Στίγμα» για τη μόλυνση του περιβάλλοντος με αναφορές στην Κάρσον και τον Τσίπηρα, καταλήγω με τη τιμωρία που αυτομάτως ακολουθεί την ύβρη, σαν σκιά της. Αδιαίρετη.
Εκεί αναφέρω το παράδειγμα μιας λυσσαλέας κυνηγετικής εκστρατείας ενάντια στους λύκους στη Σοβιετική Ένωση, που είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των φυτοφάγων ζώων που πριν τα έτρωγαν οι λύκοι, αύξηση που αποδείχθηκε καταστροφική για τη γεωργική παραγωγή.
Δεν έμεινε τίποτα.
Έτσι, η τότε σοβιετική ένωση αναγκάστηκε να κάνει εισαγωγή λύκων και να τους απελευθερώσει στη άγρια φύση για να ρυθμίσουν τους πληθυσμούς των φυτοφάγων.
Τα ελάφια και τα άλλα φυτοφάγα ζώα, δεν είχαν τη πρόθεση, βέβαια, να τιμωρήσουν του Ρώσους που σκότωσαν τους λύκους, ούτε θέλησαν να μας διδάξουν ότι όλα συνδέονται με μυστήριους και πολλές φορές χαοτικούς τρόπους μέσα στη φύση.
Αυτό είναι υποχρέωση δική μας και έχουμε τα πνευματικά εργαλεία για να το καταφέρουμε και να αντιληφθούμε την Ενότητα των Πάντων, με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Οι κουτοπονηριές των δήθεν οικολόγων, τα ναι μεν αλλά των πολιτικάντηδων και των άλλων σαρκοφάγων, αλλά και η άγνοια και η ανεμελιά των προβάτων τιμωρούνται για να υπάρξει ισορροπία και αρμονία.
Η Ύβρις με τη μορφή κουτοπονηριάς, ναι μεν αλλά, κτλ, ξεκινά καταρχήν σαν μια σκέψη. Να μία που διάβασα πριν λίγες ημέρες: «Στο παρελθόν είχαμε όσους ανεμόμυλους χρειάζονταν για να εξυπηρετηθεί η τοπική παραγωγή και κατανάλωση για να αλέθουν το αλεύρι του τόπου. Αν προέκυπτε στο παρελθόν ότι η Χίος πρέπει να αλέθει όλο το αλεύρι του Αιγαίου ενδεχομένως το τοπίο να ήταν άσχημο και «στριμωγμένο» με ανεμόμυλους. Αυτό πάει να γίνει και τώρα, όταν τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να τροφοδοτούν με ρεύμα όλη την Ελλάδα ή και ακόμη να εξάγεται στο εξωτερικό». Αναφέρεται στις ανεμογεννήτριες σαν να είναι άδικη η τοποθέτησή τους στη Χίο. Τον πνίγει το δίκιο, δηλαδή…
Η παραπάνω κουτοπονηριά είναι τέτοια διότι αυτός που τη διατύπωσε παραβλέπει σκόπιμα το γεγονός ότι τα πάντα, από το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα του, που έχουν κατασκευαστεί εκτός Χίου και έχουν μολύνει άλλες χώρες, μέχρι τα καύσιμα, τον υπολογιστή του, τις μηχανές που παράγουν το ρεύμα για τον υπολογιστή και το φως του σπιτιού του, τα χημικά για τη καθαριότητα του σπιτιού του και τη δική του, όλα, τα πάντα έχουν παραχθεί εκτός Χίου και έχουν μολύνει άλλους, αλλού εκεί δηλαδή που τα παρήγαγαν, πονηρούλη. Κρύβει σκόπιμα την αλήθεια απευ-θυνόμενος σε βλάκες κατ’ αποκλειστικότητα.
Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης μολύνεται αγκομαχά, και κατασπαταλά τους μη ανανεώσιμους πόρους του για να προμηθεύσει εμάς τούς Χιώτες με σκόρδα από τη Κίνα, κρέας από τη Ολλανδία, πατάτες από την Αίγυπτο, λεμόνια από το Ισραήλ και την Αργεντινή, διότι εδώ δεν παράγουμε τίποτα άλλο εκτός από κουτοπονηριές, το αλεύρι μας μάρανε και μάλιστα υποθετικά γιατί στη πραγματικότητα ούτε το αλεύρι που καταναλώνει η Χίος μπορούμε να παράγουμε.
Το Περιβάλλον, στη πραγματικότητα, είναι ένα και μοναδικό, ενώ ο διαχωρισμός του σε πολλά περιβάλλοντα δικά μας που πρέπει τάχα «να προστατευτούν» και «ξένα που να πάνε να γ…ουν», είναι κουτοπονηριά του διαχωρισμένου ανθρώπου, του εαυτούλη, του πολιτικάντη, του λαϊκιστή. Έτσι κάνουν στην Ελλάδα όσοι ψάχνουν για βλάκες, για να μπορούν να τους ξεγελούν, γιατί ο ψεύτης δεν ψάχνει βέβαια για έξυπνους ανθρώπους. Αυτοί θα καταλάβουν τι απατεώνας είναι.
Και άντε, πες ότι βρήκες βρε κουτοπόνηρε αρκετούς βλάκες, για να κάνεις οικογένεια, μια μεγάλη παρέα από βλάκες, πελάτες βλάκες, ένα μεγάλο κόμμα από βλάκες, μια πατρίδα από βλάκες. Βλάκες, γιατί σαν ψεύτης και κουτοπόνηρος που είσαι, τέτοιους θέλεις ώστε να μπορείς να τους χειραγωγείς και να τους εκμεταλλεύεσαι, άλλους με το γλύψιμο και άλλους με την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό.
Και μετά τι; Πόσο περήφανος μπορεί αν νιώθει κάποιος ζώντας με βλάκες και πόσο ασφαλής; όλο αυτό άλλωστε δεν είναι η Ύβρις; Δεν βλέπεις την τιμωρία που αυτομάτως την συνοδεύει; Είδα ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 για το ρόλο της φωτιάς στη ζωή του ανθρώπου. Όσοι μπορείτε να το βρείτε κάντε το σας παρακαλώ. Η Γη λέει, χρειάζεται πενήντα εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει το πετρέλαιο που καταναλώνει η ανθρωπότητα σε ένα χρόνο.
Η αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία «Δέλτα» σταματάει τις πτήσεις που έκανε εδώ και δεκαετίες για Αθήνα. Η γερμανική Λουφτχάνσα η πιο επιτυχημένη αεροπορική εταιρεία του κόσμου απολύει προσωπικό για να γίνει βιώσιμη.
Όσοι νομίζεται ότι τούτη η οικονομική κρίση δεν είναι οικολογική κάνετε κακό του κεφαλιού σας. Η Ιαπωνία έκλεισε προς το παρόν όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Θα έχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης λένε. Εγώ πάντως αν ακούσω ότι ο ιδιοκτήτης της Φουκουσίμα, γιατί περί ιδιωτικής εταιρείας πρόκειται, αποφάσισε να μην ξανακάνει πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά αιολικά πάρκα στην Ιαπωνία τη Μεσόγειο την Αμερική και σε όλο το κόσμο για να τα κονομάει, όχι όμως από πυρηνική αλλά από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας εεε, λοιπόν εγώ θα του κάνω δώρο ένα τραπέζι… και ας του το κρατικοποιήσει το ΚΚ όταν γίνει κυβέρνηση.. Σκασίλα μου…
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2574 εμφανίσεις