Γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων
Το Σάββατο 16 Αυγούστου (ημέρα εορτής του Αγίου Διομήδη, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων (ιδιοκτησίας του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου) στην περιοχή της Ευρετής.
Την Παρασκευή 15 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός.
Το Σάββατο 16 Αυγούστου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.
Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων, την Παρασκευή 15 Αυγούστου θα είναι ανοικτός από τις 6μμ και το Σάββατο 16 Αυγούστου θα παραμείνει ανοικτός όλη την ημέρα.
Βίος του Αγίου Διομήδη και η επιλογή του σαν προστάτη αγίου των Μαυροπαπουτσήδων
Η Ταρσός της Κιλικίας υπήρξε πατρίδα -όπως και του αποστόλου των εθνών Παύλου- του αγίου μάρτυρος Διομήδη. Γεννημένος από πλούσιους και αγαθούς γονείς, εκείνος αναδείχθηκε ακόμα καλύτερος στο χαρακτήρα από αυτούς. Ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα, αλλά άνηκε στην τάξη των «αναργύρων», αφού ποτέ του δεν έπαιρνε αμοιβή για τις υπηρεσίες που πρόσφερε κατά προτίμηση στους φτωχούς, τους ξένους, τους καταδιωγμένους. Ο βιογράφος του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τάς μέν ψυχάς αυτών εθεράπευε θεοσεβεία, τά δέ σώματα τέχνη ιατρική». Έκανε δηλαδή άριστο συνδυασμό, θεραπεύοντας τις μεν ψυχές με την πίστη στον Θεό, τα δε σώματα με τις ιατρικές του γνώσεις.
Στα χρόνια του σκληρού διώκτη των χριστιανών Διοκλητιανού έφυγε από την Ταρσό της Κιλικίας και πήγε στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου εξακολούθησε να δρα όπως και πρώτα, ευεργετώντας και θεραπεύοντας όσους ζητούσαν τη βοήθειά του. Αποτέλεσμα ήταν να κατηγορηθεί συκοφαντικά στον αυτοκράτορα, ο οποίος έδωσε εντολή σε στρατιώτες του να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν ενώπιον του. Όταν όμως οι στρατιώτες έφτασαν εκεί πού βρισκόταν ο Διομήδης, τον βρήκαν να κείτεται νεκρός, κατά παραχώρηση του Κυρίου. Προκειμένου όμως να πείσουν τον αυτοκράτορα για το γεγονός, απέκοψαν την κεφαλή του Διομήδη και την προσκόμισαν στο Διοκλητιανό, εξηγώντας του και τι είχε συμβεί.
Εκείνος, βλέποντας το θέαμα, τους διέταξε να γυρίσουν πίσω και να ξαναβάλουν το κεφάλι στο υπόλοιπο σώμα του Διομήδη. Καθώς πραγματοποιήθηκε αυτό, ώ του θαύματος, οι στρατιώτες ξαναβρήκαν το φως των οφθαλμών τους πού, όπως αναφέρει ό συναξαριστής, είχαν χάσει «εν τω τεμείν του αγίου την κεφαλήν» (όταν δηλ. αποκεφάλιζαν τον άγιο).
Τον Άγιο Διομήδη τιμούσαν ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είχε κτιστεί μονή αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη κοντά στη Χρυσή Πύλη της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Διομήδης μαζί με τον Προφήτη Ηλία ήταν οι προστάτες του ιδρυτή της Μακεδονικής Δυναστείας γι’ αυτό και όλοι οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής Δυναστείας του έδωσαν ιδιαίτερες τιμές.
Η επιλογή του Αγίου Διομήδη σαν προστάτη των μαυροπαπουτσήδων έχει άμεση σχέση με το οικονομικό περιβάλλον του 18ου αιώνα. Εκείνα τα χρόνια στη Χίο ήταν πολύ αναπτυγμένο το εμπόριο. Μεγάλο οικονομικό κέντρο του εμπορίου στην περιοχή ήταν η Κωνσταντινούπολη. Έτσι οι υποδηματοποιοί της Χίου είχαν έλθει σε άμεση επαφή με τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εισαγωγή και εξαγωγή υποδημάτων και υλικών υποδηματοποιείας. Επίσης υπήρξε και μετακίνηση μαστόρων από την μια πόλη στην άλλη.
Ο επηρεασμός που έφερε η επαφή των μαυροπαπουτσήδων με τους Κωνσταντινουπολήτες είναι πιθανότατα και ο βασικός λόγος της επιλογής του Αγίου Διομήδη σαν προστάτη αγίου τους.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2108 εμφανίσεις