Ένα χρόνο μετά τη φωτιά
«Ένα χρόνο μετά τη φωτιά που άφησε πίσω της περίπου 150 χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, δασικών εκτάσεων και αγροτικών καλλιεργειών τα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Όπως τονίζουν, ελάχιστα έχουν γίνει για τη ζημιά που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον, καθώς και για την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στους κατοίκους που έχασαν περιουσίες στις πληγείσες περιοχές.
«Όσον αφορά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος πολύ λίγες είναι οι παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία του εδάφους», συμπληρώνουν, επισημαίνοντας:
“Σε κατεύθυνση ενάντια σε κάθε έννοια προστασίας μάλιστα, παίρνονται αποφάσεις που επιβαρύνουν και άλλο την κατάσταση όπως η πρόσφατη μείωση κατά 81.614 των στρεμμάτων που ίσχυε απαγόρευση κυνηγιού για δύο χρόνια. Η σχετική απόφαση είναι της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πάρθηκε στις 19/7/2013, μετά από πρόταση της ομοσπονδίας των κυνηγών1 που θεώρησε υπερβολική την αρχική απαγόρευση των 258.031 στρεμμάτων.
Όσον αφορά στην οικονομική ζημιά που προκάλεσε στους κατοίκους η πυρκαγιά είναι χαρακτηριστική η αδυναμία συντονισμού της κυβέρνησης που ένα χρόνο μετά δεν έχει φροντίσει να δώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες. Τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για να εκταμιευτούν. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με δικά τους έξοδα και δικά τους μέσα την αντιμετώπιση των καταστροφών».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν :
α. να υπογραφεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.
β. Να εκπονηθεί, έστω και τώρα, ένα σχέδιο με στόχο την αναγέννηση του δάσους που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 με 7 χρόνια (όπως είχαμε ζητήσει με υπόμνημα τον Σεπτέμβριο του 2012), αλλά και την εκπαίδευση στην προστασία του και πρόληψη από καταστροφές. Συγκεκριμένα να αφορά:
· Την κατασκευή απαραίτητων αντιδιαβρωτικών έργων ύστερα από πρόταση επιστημονικής επιτροπής, όπου πραγματικά χρειάζεται και την ώρα που χρειάζεται.
· Την αποκατάσταση των καμερών που υπάρχουν και τον εφοδιασμό με άλλες, ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερους χώρους.
· Τη σωστή στελέχωση και οργάνωση του Τμήματος της Πολιτικής Προστασίας από ένα φορέα, κατά προτίμηση το Δήμο, με μια οργανωτική επιτροπή που να έχει την εποπτεία την ευθύνη, και τη διαχείριση καταμερισμού αρμοδιοτήτων και ευθυνών.
· Την πρόοδο του χωροταξικού σχεδιασμού με ξεκαθάρισμα των ορίων της δασικής έκτασης. Δέσμευση ώστε να μην αποχαρακτηριστούν δασικές περιοχές.
· Τη δημιουργία ομάδας εθελοντών που υπό τη διευκόλυνση της πολιτικής προστασίας και την ενημέρωση εκπαίδευση της Δ/νσης Δασών να βοηθήσει στο έργο της παρακολούθησης.
· Την επιμόρφωση με σεμινάρια και ασκήσεις ετοιμότητας με πυροσβεστική, εθελοντές, στρατό, και όσους άλλους εμπλέκονται στην πρόληψη, αντιμετώπιση, καταστολή και αποκατάσταση ακραίων φυσικών φαινομένων, όχι μόνο των πυρκαγιών.
· Την απόδοση κινήτρων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και σε καινοτομίες.
· Τη συνέχιση και ολοκλήρωση της πειραματικής σποράς ζωοτροφών στη βόρεια Χίο.
· Άμεση αναδάσωση όπου μπορούμε και χρειάζεται.
· Αυστηρή προστασία από παράνομη βόσκηση και παράνομη υλοτόμηση.
γ. Να γίνει επαναφορά της απαγόρευσης κυνηγιού στην πρότερη κατάσταση των 258.031 στρεμμάτων, σε πρώτη φάση και να ανοίξει η συζήτηση για απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νησί της Χίου για να δοθεί η δυνατότητα επανάκαμψης της πανίδας μετά τη δοκιμασία με τις φωτιές.
«Το πάθημα δυστυχώς δεν έγινε μάθημα με αποτέλεσμα να συμβεί ξανά φωτιά στο νησί μας, ευτυχώς σε περιορισμένη κλίμακα.
Χρειάζεται να ενεργοποιηθούμε όλοι για να μην αφήνουμε το νησί μας να υποβαθμίζεται, εκτεθειμένο και απροστάτευτο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.α
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1859 εμφανίσεις