«Είμαστε Διαφορετικοί αλλά Ίσοι»
>> Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η επίσημη ημέρα επαγρύπνησης, ενημέρωσης και αντίστασης σε φαινόμενα οποιασδήποτε έκφανσης ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων και ξενοφοβίας. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα οφείλει να είναι φορέας ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που θα στηρίζονται στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα σύμφωνα με τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.
Παρόλα αυτά σήμερα το εν λόγω αξιακό περιεχόμενο φαντάζει πιο ευάλωτο από ποτέ, απέναντι σε μία παθητική και φοβισμένη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία τηρεί «σιγή ιχθύος» μπροστά στο δράμα χιλιάδων προσφύγων – συνανθρώπων μας, που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Η Ένωση αδυνατώντας να δώσει μία ρεαλιστική λύση στο προσφυγικό ζήτημα, συμβάλλει καθοριστικά στην όξυνση της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και τροφοδοτεί την πανευρωπαϊκή εκλογική άνοδο των ακροδεξιών μορφωμάτων.
Ωστόσο, ο ρατσισμός συνιστά ένα πολύπλευρο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο δεν περιορίζεται στην φυλετική του διάσταση, καθώς και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά στο στόχαστρο των ρατσιστικών επιθέσεων, με δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» στο πλαίσιο του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Με αφετηρία το σύνθημα, «Είμαστε Διαφορετικοί αλλά Ίσοι», όπου συμπυκνώνεται η πεμπτουσία της αρχής της ισότητας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να αναγνωρίσουμε ισότιμα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέδειξαν ότι θέτουν στο αξιακό και ιδεολογικό τους επίκεντρο την ανάγκη γεφύρωσης της ανθρώπινης διάκρισης, ψηφίζοντας υπέρ τόσο του συμφώνου συμβίωσης όσο και του νομοσχεδίου που προβλέπει τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών.
Οι νέοι άνθρωποι έχουμε χρέος να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την άρση και την εξάλειψη κάθε αποκλεισμού, ανισότητας και κατηγοριοποίησης με βάση το χρώμα του δέρματος, τη φυλή, την καταγωγή και τις σεξουαλικές προτιμήσεις οποιουδήποτε συνανθρώπου μας. Απαιτείται συλλογική δράση και όχι περαιτέρω καθυστέρηση σε μία εποχή όπου ο κοινωνικά αδύναμος και περιθωριοποιημένος χρειάζεται τη βοήθεια και όχι την περιφρόνηση.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1334 εμφανίσεις