Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων
«Όλες οι ρυθμίσεις που κατά καιρούς γίνονται για τη δημόσια διοίκηση, –πριν από τρεις μήνες είχαμε το βαθμολόγιο, τώρα το θέμα των πειθαρχικών διώξεων των δημοσίων υπαλλήλων- προσπαθούν να ‘τυλίξουν’ τη χρεοκοπία της, γιατί περί αυτού πρόκειται, με ένα νομοθετικό ‘μανδύα’ που να αποπνέει εκσυγχρονιστικό ‘άρωμα’», αυτό τόνισε, μιλώντας χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης.
Όπως υπογράμμισε, η μεταρρύθμιση της διοίκησης, είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων: οι δομές, η απλούστευση των διαδικασιών και των νόμων, ο εξορθολογισμός των συναρμοδιοτήτων, η διαμόρφωση καθηκοντολογίου για κάθε θέση, πέρα από το κίνητρο ή τις ποινές.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι ο πολίτης κάνει ό,τι δεν του απαγορεύεται. Είναι επίσης γνωστό ότι ο δημόσιος υπάλληλος κάνει μόνον ό,τι του επιτρέπεται. Ανάμεσα σε αυτές τις δυο ‘μυλόπετρες’ αντιλήψεων, αλέθεται η σημερινή ελληνική κοινωνία. Και αυτό έχει βεβαίως να κάνει, με το πλέγμα των συναρμοδιοτήτων και κυρίως, με τη διάχυση της ευθύνης σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης» και πρόσθεσε «Όταν μία συγκεκριμένη αρμοδιότητα, διαχέεται σε πάρα πολλούς υπαλλήλους και σε πάρα πολλές υπηρεσίες, ποιον να τιμωρήσεις; Και δεν αναφέρομαι στο «πώς».
Ο Βουλευτής Ν. Χίου έκανε λόγο για νοοτροπία ατιμωρησίας, η οποία επικρατεί στον δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι το λάθος του υπαλλήλου είτε περνά απαρατήρητο, είτε, αν αποκαλυφθεί, τότε έχει κομματική ή συνδικαλιστική κάλυψη. Τέλος, πρότεινε να καταργηθεί ο κομματικός συνδικαλισμός στη δημόσια διοίκηση και η εκλογή στα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα να γίνεται με ενιαία λίστα.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1198 εμφανίσεις