Νέοι και εξαρτησιογόνες ουσίες σε περίοδο οικονομικής κρίσης- Ημερίδα το Σάββατο
Σε μια περίοδο που διανύουμε κοινωνική και οικονομική κρίση, το ενδιαφέρον αυξάνεται για το πώς μπορούν να αντιδρούν οι έφηβοι και γιατί κάποιοι από αυτούς καταφεύγουν στις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Αυτό είναι και το θέμα της επίκαιρης ημερίδας («Αντιμετωπίζοντας τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβεία, σε περίοδο κοινωνικής κρίσης»), που διοργανώνει το πρωί του Σαββάτου το Κέντρο Πρόληψης Χίου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
«Σημαντικό είναι ο καθένας, είτε είναι γονιός, είτε εκπαιδευτικός, είτε απλός πολίτης να σκεφτεί το δικό του ρόλο και να προσπαθεί να γίνει καλύτερος», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης Ελένη Κοτσάτου.
Σε ότι αφορά τοπικά μετά τη δύσκολη περίοδο του Δεκεμβρίου το Κέντρο Πρόληψης δέχτηκε περισσότερες από τις συνήθεις επισκέψεις τόσο από γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς που ανησύχησαν και κινητοποιήθηκαν.
Πάντως μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΟΚΑΝΑ, με επικεφαλής την πρόεδρό του Μέννη Μαλλιώρη, δεν έχει αλλάξει και κάτι στο θέμα του συντονισμού με τις άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας που καλύπτουν ανάλογα αιτήματα. Από την πλευρά του πάντως το Κέντρο Πρόληψης απέστειλε άμεσα την έκθεση που του είχε ζητηθεί με τις δράσεις που είχαν.
Οι συζητήσεις στην Ημερίδα
Σε ότι αφορά την ημερίδα, εκτός από τα δύο στρογγυλά τραπέζια που θα διοργανωθούν το πρωί του Σαββάτου, με θέματα «Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», και «Δευτερογενής πρόληψη- ρόλος οικογένειας, σχολείου, κοινότητας», θα πραγματοποιηθούν εξάλλου δύο βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου ήδη έχουν δηλώσει περίπου 40 άτομα.
Συντονιστής της εκδήλωσης στο ΟΜΗΡΕΙΟ, που θα γίνει με τη μορφή των στρογγυλών τραπεζιών για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός παρεμβάσεων, θα είναι ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Κώστας Αρβανίτης, ενώ εισηγητές έχουν επιλεχθεί επιστήμονες με εμπειρία στη θεραπεία και συγκεκριμένα οι:
- Αμαλία Ατσαλάκη, Δρ Κλινική ψυχολόγος, στη μονάδα εφήβων/μέων ΟΚΑΝΑ «ΑΤΡΑΠΟΣ».
- Παναγιώτης Γεωργάκας, Δρ Νευρολόγος- Ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
- Ηλίας Μιχαλαρέας, Δρ ψυχολογίας & κοινωνικής γεωγραφίας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).
- Γεράσιμος Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνος τμήματος έρευνας του ΚΕΘΕΑ.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2826 εμφανίσεις