Γ. Παπαδόπουλος: ΄΄ΑΝΤΙΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ Η ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΙΟ?
>> Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν ξεκίνησε ο <<Καλλικράτης>> να λειτουργεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, εισήχθησαν νέα ήθη και θεσμοί στους Δήμους και ιδιαίτερα τους νησιωτικούς. Τότε, η κεντρική εξουσία υποσχόταν οργάνωση και στελέχωση των νέων Δήμων οι οποίοι έπρεπε να ενοποιηθούν για να γίνουν περισσότερο δραστήριοι και παραγωγικοί ! Έτσι έλεγαν κι έτσι παραμύθιαζαν τον κόσμο.
Αυτά ακούσαμε κι εμείς στη Χίο από τη μια. Και από την άλλη βλέπαμε ότι, και σε τοπικό ακόμη επίπεδο, ΄΄σφάζονταν παληκάρια στην ποδιά της εξουσίας΄΄ για να πάρουν μια έμμισθη θέση και ο ένας ΄΄γύρευε να φάει τον άλλο΄΄ μην τυχόν και δεν την πάρει εκείνος αλλά ο άλλος και είπαμε κι εμείς καλύτερα ένας Δήμος όλο το νησί για να κλείσουν και τα μαγαζάκια των πολιτικάντηδων σε κάθε βασιλοχώρι.
Όμως, η πραγματικότητα ήλθε μόλις μέσα σε 3 χρόνια να μας προσγειώσει και να διαψεύσει κάθε πεποίθηση περί του αντιθέτου !
Όχι μόνον δεν εξόπλισαν τους Δήμους αλλά τους μείωσαν και τις τακτικές επιχορηγήσεις λειτουργικών εξόδων, εκτέλεσης έργων και Κ.Α.Π. κατά 40 % (ακόμη και στα σχολεία για το πετρέλαιο !). Και όχι μόνον δεν τους στελέχωσαν αλλά απομάκρυναν και περί το 15 % τακτικό προσωπικό (στη Χίο τούτο μεταφράζεται σε περίπου 40 άτομα από τη διαθεσιμότητα, 13 άτομα διοικητικό προσωπικό, 10 σχολικούς φύλακες και περίπου 15 δημοτικούς αστυνόμους) και δεν προσλαμβάνανε και έκτακτο καθόλου εκτός από ελάχιστους εργάτες για την καθαριότητα. Και ασφαλώς όχι μόνο δεν έκλεισαν τα ΄΄μαγαζάκια΄΄ αλλά έγινε ένα μεγάλο ΄΄μαγαζί΄΄, όπου εκεί κι αν ΄΄σφάζονται στην ποδιά΄΄ της εξουσίας για τις θέσεις και τα μηνιάτικα. Νόμιμα, βεβαίως, όλα τούτα αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι ηθικά ! Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι μόνο στη Χίο αλλά μιλάω γενικότερα (τώρα άμα θέλετε και για τη Χίο θα σας πω περισσότερα σε λίγους μήνες…). Είναι γνωστά τα γεγονότα σε πλείστους όσους Δήμους της χώρας. Για δε την ύπαιθρο αφήστε τα να πάνε. Όλα εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του Θεού και οι κατά τόπους Πρόεδροι έχουν γίνει θεραπευτές δια ΄΄πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν΄΄. Και καλά εδώ στη Χίο, όπου ο Δήμαρχος έχει σχετική εμπειρία και είναι και ευέλικτος, προσπαθώντας να δώσει άμεσα λύσεις. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας να δείτε τι γίνεται, που ακόμη οι Δήμαρχοι και οι Δημ. Σύμβουλοι προσπαθούν να μάθουν την νομοθεσία.
Ακούστηκε, λοιπόν, ότι σε πολλούς νησιωτικούς Δήμους ο <<Καλλικράτης>> αποδείχθηκε ΄΄πατάτα΄΄ και δεν τσούλησε καθόλου. Κι έρχεται τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών και μιλά για ΄΄σπάσιμο΄΄ κάποιων Δήμων σε περισσότερους του ενός. Για την Μυτιλήνη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα το καταλαβαίνουμε. Όμως, ακούστηκε και για άλλους, όπως π.χ. τη Σάμο. Και λέμε, καλά η Σάμος είναι τόσο μεγάλη και πρέπει να ΄΄σπάσει΄΄ σε δύο ? Για να έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Σάμου, κάτι άλλο θα συμβαίνει που έχει να κάνει αποκλειστικά με τη λειτουργικότητα του Δήμου Σάμου. Και ρωτούμε: Εδώ στη Χίο είμαστε ευχαριστημένοι με τη λειτουργία του <<Καλλικράτη>> ? Μήπως πρέπει να ξαναδούμε τον όλο σχεδιασμό χωροταξικά και λειτουργικά και όχι με γνώμονα τι συμφέρει στον Α΄ ή τον Β΄ υποψήφιο πολιτικό παράγοντα ?
Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι, ολόκληρο το νησί της Χίου να γίνει ένας Δήμος ήταν λάθος. Δεν τσούλησε το πράγμα. Και τούτο λόγω της κρατικής μηχανής, όχι των τοπικών παραγόντων που κανένας δεν νομίζω να αμφισβητεί ότι δούλεψαν όσο μπορούσαν και με τα μέσα που τους έχουν απομείνει.
Εάν, όμως, η Σάμος ΄΄σπάει΄΄ σε δύο Δήμους, τι πιο φυσικό να ΄΄σπάσει΄΄ και η Χίος σε τρεις (βόρειο, κεντρικό και νότιο με έδρες Καρδάμυλα ή Βολισσό, Χίο και Πυργί) ή έστω σε δύο (όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της ΚΕΔΚΕ, με έδρες Χίο και Βροντάδο, όπου ήδη λειτουργούσαν και προ <<Καλλικράτη>> αυτόνομες οικονομικές, ταμειακές και τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και υπήρχε επαρκής μηχανολογικός εξοπλισμός).
Μήπως ήλθε η ώρα να φέρει το θέμα τούτο προς συζήτηση κάποια δημοτική παράταξη ή κίνηση ενεργών πολιτών και να ζητηθεί η άποψη του κόσμου ?
Γιατί δεν γίνεται μια ψηφοφορία για το ζήτημα αυτό και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι για να ξέρουμε και τα ονόματα εκείνων που θα ζητήσουν να γίνει κάτι τέτοιο (εάν και εφόσον επαναλαμβάνω ισχύσει για τη Σάμο), εν αντιθέσει με εκείνους που πιθανά είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση της χιακής υπαίθρου και δεν θελήσουν να γίνουν στη Χίο δύο ή τρεις Δήμοι ?-
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1737 εμφανίσεις