Συνάντηση Σχολείων από 7 χώρες με θέμα την Ειρήνη - Εμπειρίες μαθητών του ΕΠΑΛ Βροντάδου
Η Ειρήνη χτίζεται με την καλλιέργεια της φιλίας, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και μάλιστα από τη νεαρή ηλικία. Αυτός είναι ο στόχος του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Comenius με τίτλο “PEACE FOR EVERYONE” που κλείνει το διετή κύκλο εργασιών του την εβδομάδα που μας έρχεται στη Χίο.
Σχολεία από 6 χώρες της Ε.Ε. και ένα από την Τουρκία συνεργάστηκαν για δύο χρόνια στο πλαίσιο Πολυμερούς Σχολικής Σύμπραξης για τους παραπάνω στόχους. Μαθητές και καθηγητές από την Τσενστοχόβα της Πολωνίας, το Λιτομύσλ της Τσεχίας, το Μακό της Ουγγαρίας, τη Νιχάρ-Αλμερία της Ισπανίας, την Ταουριανόβα της Ιταλίας, το Ικόνιο της Τουρκίας (που είναι και η συντονίστρια πόλη) και το Βροντάδο της Χίου βρέθηκαν σε συνεχή επαφή και συνεργασία από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα.
Από τη Δευτέρα 5 έως το Σάββατο 10 Μαΐου αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από τις παραπάνω χώρες πρόκειται να επισκεφτούν τη Χίο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Την Τρίτη 6 Μαΐου το πρωί θα επισκεφθούν το ΕΠΑΛ Βροντάδου και θα ακολουθήσει εκδήλωση υποδοχής στην περιοχή του Αφανή Ναύτη με χορούς και κεράσματα. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Νύχτας και τη η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου Ευτυχία Βλυσίδου.
Οι μαθητές μιλούν για τις εμπειρίες τους Λίγο καιρό πριν βρεθήκαμε στο ΕΠΑΛ Βροντάδου όπου συνομιλήσαμε με μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ευχαριστούμε τους Άγγελο Πορτογλή, Κατερίνα Αρμενάκη, Δημήτρη Διοματάρη, Μιχάλη Καρουάνα, Παναγιώτη Γρέγο και Αντώνη Χατζηαθανασίου που μας ταξίδεψαν σε Λιτομύσλ, Μακό, Ταουριανόβα και Ικόνιο.
Κάθε φορά περίπου 5 άτομα έπαιρναν μέρος στις αποστολές και από το ΕΠΑΛ Βροντάδου. Η πρώτη αποστολή έγινε στην Τουρκία, στο Ικόνιο, και εκεί παρουσιάστηκε ένα video από τη Χίο και το Βροντάδο, αφού σκοπός ήταν να γνωριστούν οι αποστολές μεταξύ τους. Η κάθε αποστολή φύτεψε το δικό της δέντρο για την ειρήνη! Γνώρισαν την τεχνική εμπρού στη ζωγραφική, είδαν τους χορούς των δερβίσηδων ενώ η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στην Καππαδοκία και στις υπόγειες πόλεις. Στην Ουγγαρία, οι μαθητές του Βροντάδου, είχαν φτιάξει ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, καθώς και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ενώ πολύ καλές ήταν οι εντυπώσεις από μια έκθεση ζωγραφικής. Οι Ούγγροι με τη σειρά τους είχαν ετοιμάσει σε ένα power point τα κοινά σημεία Ελλάδας και Ουγγαρίας. Μεταξύ άλλων παρουσίασαν κάποιους καλλιτέχνες που είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ τους γνώρισαν μέσω φωτογραφικού υλικού το χωριό Νίκος Μπελογιάννης, φτιαγμένο από τους πολιτικούς πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Ουγγαρία μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα. Οι μαθητές έχασαν λόγω εξετάσεων το ταξίδι στην Πολωνία, όμως όταν βρέθηκαν στην Τσεχία παρουσίασαν την εργασία για τη Διεθνή Αμνηστεία στα πλαίσια του θέματος για το Νόμπελ Ειρήνης. Στην Τσεχία παρουσίασαν το φυλλάδιό τους με θέματα για την ειρήνη, ενώ κάθε σχολείο έδωσε το δικό του slogan για την ειρήνη. Από αυτά επιλέχθηκε ένα το οποίο και αναρτήθηκε στη σελίδα του προγράμματος. Στο Λιτομύσλ, τυπώθηκε το περιοδικό του Comenius όπου είχε και τα σλόγκαν για την ειρήνη. Ενώ με ένα παιχνίδι ερωτήσεων και με ένα παιδί σε κάθε μνημείο, οι αποστολές γνώρισαν τα μνημεία της περιοχής.
Η ελληνική αποστολή λόγω των δρομολογίων έχασαν το πάρτι του αποχαιρετισμού. Παρόλα αυτά οι Τσέχοι συμμαθητές τους, πρόλαβαν τελευταία στιγμή και τους έδωσαν το πρώτο τυπωμένο φύλλο τα εφημερίδας.
Στην Ιταλία μπορεί να υπήρξε ένα πρόβλημα με το στικάκι οπότε δεν έγινε δυνατή η παρουσίαση, όμως παρουσίασαν ένα ποίημα, ενώ δούλεψαν με καθημερινές φράσεις που κάθε σχολείο τις μετέφρασε στη γλώσσα τους. Εντυπωσιασμένοι έμειναν από τον τοπικό χορό, την Tarantella, αλλά και από το γεγονός ότι θύμιζε τόσο Ελλάδα! «Τόσο οι εικόνες από την περιοχή, όσο και τα μουσεία τους θύμιζαν έντονα Ελλάδα», μας είπαν. Η επίσκεψη συμπεριέλαβε και τα στενά με τη Σικελία, όπου υπάρχει και χωριό που το λένε Σκύλλα (στις αντικρινές ακτές της Σικελίας είναι αντίστοιχα η Χάρυβδη). Για να παρατηρήσουν οι Τούρκοι ότι οι ίδιοι ονομάζουν περιοχή στο Βόσπορο σαν τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στο λιμάνι με έντονη οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για τα ένα από τα 4 μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα της Μεσογείου και μάλιστα σε αρχαίο λιμάνι, σημειώνουν οι μαθητές. Εκεί γίνεται και κατασκευή ταχύπλοων, όπου σε ειδικούς φούρνους τα έψηναν μετά τη βαφή. Και αν για τους Χιώτες μαθητές δεν έκανε εντύπωση το πανέμορφο εστιατόριο πάνω στη θάλασσα, δεν έγινε το ίδιο και για μαθητές από την Τσεχία για παράδειγμα που τους έλεγαν ότι πρώτη φορά έβλεπαν θάλασσα. Αντίθετα στο Ικόνιο, περιστρεφόμενο σε ένα εστιατόριο ήταν το τραπέζι, όπου ξαφνικά έβλεπες τα πράγματά σου απέναντι!
Γνωριμία με τις πόλεις
Η γνωριμία με τον τρόπο ζωής των άλλων μαθητών είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο των ταξιδιών. Με μια από τις μεγαλύτερες πλατείες σε μήκος η πόλη της Τσεχίας, ήταν τελείως άδεια μετά τις 7.00 μ.μ. όπου ελάχιστοι κυκλοφορούσαν στο δρόμο. Αντίθετα στο Μακό της Ουγγαρίας εντυπωσιάστηκαν από τα ποδήλατα που κυκλοφορούσαν στην πόλη, αφού βοηθούσε και το ότι είναι σε πεδινή περιοχή. Είναι σημαντικό όμως να βλέπεις περί τα 400 ποδήλατα στο σχολείο! Και σχεδόν καθόλου μηχανάκια στους δρόμους. Μέσω Τσεσμέ- Σμύρνης και εν συνεχεία με τρένο όπου κοιμήθηκαν το βράδυ σε κουκέτες, έφτασε η αποστολή στο Ικόνιο, που όμως έμοιαζε με μεγαλούπολη και με πολλά θορυβώδη μηχανάκια Ξεχωριστές οι στιγμές του αποχαιρετισμού, με τους τούρκους συμμαθητές τους στο σταθμό του τρένου να τους χαιρετούν μέχρι που σιγά- σιγά απομακρύνθηκαν. Και τότε η έκπληξη, στην τσάντα που είχε δώσει μια οικογένεια στο μαθητή που φιλοξενούσε, ψωμάκια και φρέσκα λαχανικά, ικανά να ταΐσουν όλη την αποστολή!
Σχολεία καλά εξοπλισμένα
Οι επισκέψεις έγιναν και σε περιόδους κρίσης, οπότε έγιναν και οι συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατούσε στα σχολεία των άλλων χωρών. Γενικά οι εντυπώσεις είναι πολύ θετικές, αφού βρήκαν σχολεία πολύ καλά οργανωμένα, όπως στην Τσεχία όπου υπήρχαν διαδραστικοί πίνακες, ένας υπολογιστής σε κάθε τάξη και ηλεκτρονικά βιβλία. Και βασικό στοιχείο ότι είχαν εξοπλιστεί μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Να σημειωθεί δε ότι το σχολείο αυτό της Τσεχίας είχε διδάξει ο John Amos Comenius (1592-1670) που έχει πάρει και το όνομα του το πρόγραμμα . Το ίδιο και στο Ικόνιο, όπου το σχολείο διέθετε κλειστό γυμναστήριο αλλά και κυλικείο με τραπεζάκια όπου μπορούσες να καθίσεις. Ενώ στην Ιταλία το σχολείο των 600 περίπου μαθητών κινδύνευε να συγχωνευτεί … με άλλο. «Εδώ εμείς είμαστε κολέγιο», έρχεται το σχόλιο από καθηγητή, για τους 200 περίπου μαθητές που βρίσκονται στο ΕΠΑΛ Βροντάδου . Με τους Ιταλούς ένιωσαν να είναι πιο κοντά και στα αστεία!
Φιλοξενία σε οικογένειες
Η φιλοξενία μαθητών και καθηγητών γίνεται στα σπίτια, και κάτι ανάλογο θα γίνει και αυτές τις μέρες στη Χίο, που ήδη από την Παρασκευή έχει έρθει η αντιπροσωπεία των Πολωνών. Η φιλοξενία είναι από τα βασικά συστατικά στοιχεία του προγράμματος. Το να ξυπνήσουν δηλαδή σε ένα σπίτι που τρώνε ένα διαφορετικό πρωινό, που μπορεί να έχουν συνήθεια να βγάζουν τα παπούτσιά τους, ή που κάθονται όλοι στο τραπέζι για το δείπνο, που μπορεί να υπάρχει ή όχι αλκοόλ, ή που να καπνίζουν μέσα στο σπίτι κλπ. Η κουλτούρα του φαγητού και αυτή ξεχωριστή. Στο Ικόνιο γνωρίστηκαν με τις πίτες του… μέτρου! Μεγάλες σαν το θρανίο, με κιμά, τυρί σάλτσα κλπ, έμειναν αξέχαστες. Στην Τσεχία κυριαρχούσε στην κουζίνα το κρεμμύδι, όπως και οι σούπες. Στην Ιταλία, οι πιο ορεξάτοι δοκίμασαν μέχρι και 20 διαφορετικές πίτσες, για να μην είναι όμως γνώριμη γεύση τα ραβιόλια με γέμιση θαλασσινών. Από την άλλη ειδικά οι Ιταλοί ήξεραν το σουβλάκι και το τζατζίκι, όπως φυσικά και οι Τούρκοι. Μαστίχα και «υποβρύχιο», τα δώρα που πήγαινε η Χιώτικη αντιπροσωπεία όπου έδειξαν να ξέρουν ελάχιστα για αυτά.
«Η επικοινωνία με τους άλλους μαθητές, όπως και η σύγκριση των τρόπων ζωής τους αλλά και ανάπτυξη σχέσεων αλληλοσυμπάθειας μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν το Comenius», είναι στοιχεία που δίνει το πρόγραμμα, σημειώνει η εκπαιδευτικός Ολγα Ορφανίδου. «Το πρόγραμμα μας βοήθησε να δείξουμε ότι οι σχέσεις των άλλων χωρών με εμάς πρέπει να είναι ειρηνικές, να υπάρχει αλληλεγγύη, σεβασμός και να μην ακούμε διάφορα λόγια που επικρατούν», τονίζει ένας από τους μαθητές που ήταν στην αποστολή για την Τουρκία. Και αυτές τις αξίες αναμένεται να αναδείξουν και κατά την παραμονή των αντιπροσωπειών από τις 6 πόλεις στο κλείσιμο του προγράμματος που γίνεται στο Βροντάδο!
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1788 εμφανίσεις